Ανάλυση CNN: Νευρικότητα στην Τεχεράνη από την καθυστέρηση των ισραηλινών αντιποίνων
Η κυβέρνηση του Ιράν είναι εξαιρετικά νευρική και έχει εμπλακεί σε επείγουσες διπλωματικές προσπάθειες με χώρες της Μέσης Ανατολής για να εκτιμήσει εάν μπορούν να μειώσουν την κλίμακα της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεσή του νωρίτερα αυτό το μήνα και - αν αυτό αποτύχει - να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης, όπως αποκαλύπτει το CNN, επικαλούμενο πηγές.
Κυρίως αυτό που προκαλεί την έντονη ανησυχία, είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το αν οι ΗΠΑ έχουν την πειθώ απέναντι στο Ισραήλ ώστε να το αποτρέψουν να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κυριότερος «σύμμαχος» του Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί από τα τελευταία χτυπήματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ΗΠΑ, ήταν αρνητικές στο ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης σε πυρηνικά, ενώ όσον αφορά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αν και αρχικά δεν το απέκλεισαν, στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν την πρώτη συνομιλία τους μετά από σχεδόν δύο μήνες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «αναλογικά» αντίποινα.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία στις ΗΠΑ για μια πιθανή επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης στο CNN.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί βαθιά ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος αφού το Ισραήλ έπληξε αυτό που το Ιράν είπε ότι ήταν το κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο που θα τραβήξει και τις ΗΠΑ.
Ένα μεγάλο μέρος των φόβων είναι ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ φαίνεται να μειώνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο και το Ισραήλ δείχνει να αγνοεί τον αμερικανικό παράγοντα, τον οποίο δεν ενημέρωσε για τις επιθέσεις με τους βομβητές και τα γουόκι τόκι, ή πριν δολοφονήσει τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση για το πώς θα προχωρήσει, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή.
Το Ισραήλ σχεδιάζει εδώ και δεκαετίες επιθέσεις στις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν και μόλις πριν από δύο χρόνια προσομοίωσε να τις χτυπήσει σε στρατιωτική άσκηση.
Τα κράτη του Κόλπου, σε γενικές γραμμές, είναι πρόθυμα να παραμείνουν στο περιθώριο της σύγκρουσης, δήλωσε ο Άραβας διπλωμάτης. Ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει δημοσίως ότι οποιαδήποτε μέρη θεωρούνται ότι βοηθούν το Ισραήλ θα αντιμετωπίζονται ως επιτιθέμενοι, είναι επίσης απίθανο οι γείτονες του Ιράν να υπερασπιστούν την Τεχεράνη σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν πει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για να χτυπήσει το Ιράν, δήλωσε στο CNN ο Άραβας διπλωμάτης και μια άλλη πηγή εξοικειωμένη με το θέμα. Η Ιορδανία θα προστατεύσει επίσης τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη εισβολή, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, δήλωσε Ιορδανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi δήλωσε στο Al Jazeera αυτή την εβδομάδα ότι ο Νετανιάχου «είναι ο μόνος που θέλει έναν πόλεμο και να βάλει φωτιά στην περιοχή για να παραμείνει στην εξουσία».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παροτρύνουν την Τεχεράνη, μέσω παρασκηνιακών καναλιών, να βαθμονομήσει την απάντησή της εάν το Ισραήλ επιτεθεί, δήλωσε αξιωματούχος.
Ενώ το Κατάρ μιλάει τακτικά στους Ιρανούς και μεταφέρει πίσω στις ΗΠΑ τι λένε, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τελικά «απλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει [το Ιράν]». Οι βασικές φωνές εντός του Ιράν θα έχουν διαφορετικές ιδέες για το αν και πώς να απαντήσουν στο Ισραήλ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κλίμακα και το εύρος της πολυαναμενόμενης ισραηλινής κίνησης, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι τα μηνύματα από το Ιράν ήταν συνεπή τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά από τότε που η Τεχεράνη εκτόξευσε το μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα και δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στα μηνύματα.
Το Ιράν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να λάβει βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία για να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση, δήλωσε ο Άραβας διπλωμάτης στο CNN.
Και ο κόσμος παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ισραήλ καθώς σκέφτεται πώς θα απαντήσει.