Μέση Ανατολή: Ισραηλινό πλήγμα για πρώτη φορά στον βόρειο Λίβανο - Τουλάχιστον 18 νεκροί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να είχε βάλει στο στόχαστρο ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ

Μέση Ανατολή: Ισραηλινό πλήγμα για πρώτη φορά στον βόρειο Λίβανο  - Τουλάχιστον 18 νεκροί
Associated Press
3'

Σε νέα φάση όπως όλα δείχνουν εισέρχεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς σήμερα Δευτέρα, το Ισραήλ διεύρυνε τους στόχους των επιχειρήσεών του στον βόρειο Λίβανο, χτυπώντας περιοχή, όπου στην πλειονότητά τους κατοικούν Χριστιανοί.

Το χτύπημα έπληξε μια μικρή πολυκατοικία στο χωριό Αϊτού, κοντά στην Τρίπολη, σε μία περιοχή μακριά από τις κύριες περιοχές επιρροής της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ωστόσο επισήμως κάνει λόγο για 9 νεκρούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να είχε βάλει στο στόχαστρο ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Το Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ λέει ότι υπάρχουν «μάρτυρες» στην επίθεση.

Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Την εξουδετέρωση του διοικητή αντιαρματικών πυραύλων της Δύναμης Ραντβάν της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Καμέλ Νάιμ, στην περιοχή Ναμπάτια του Λιβάνου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τη δήλωση του IDF, ο Ναΐμ ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολλών τρομοκρατικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ενός αντιαρματικού πυραύλου προς τα ισραηλινά μετόπισθεν.

Επιπλέον, πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στους εκτοξευτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι προς τα βόρεια και το κέντρο

Οι σημερινές επιχειρήσεις του IDFF γίνονται στη σκιά της χθεσινοβραδινής επίθεσης της Χεζμπολάχ με τρία drones στην εκπαιδευτική βάση Γκολάνι κοντά στο Μπινιαμίνα στο βόρειο Ισραήλ, σκοτώνοντας τέσσερις 19χρονους στρατιώτες, και τραυματίζοντας άλλους 40.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με drones - Συγκλονιστική περιγραφή

Μία επίθεση από την οποία ανακύπτει πληθώρα ερωτημάτων για το γιατί δεν ήχησαν οι σειρήνες πριν από το χτύπημα. Από την έρευνα του IDF αποφασίστηκε στο εξής σε ανάλογα περιστατικά να ενεργοποιούνταν συναγερμοί στις στρατιωτικές βάσεις.

Το IDF εξηγεί ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια σημαντικής εκτόξευσης ρουκετών. Τα αμυντικά συστήματα λειτούργησαν ταυτόχρονα για την άρση των απειλών. Ένα UAV αναχαιτίστηκε από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το δεύτερο - από το σύστημα Iron Dome και με το τρίτο UAV, το οποίο τελικά χτύπησε τη βάση, χάθηκε η επαφή.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία, όπως καταγράφεται στα ισραηλινά ΜΜΕ ενός πατέρα, ο γιος του οποίου τραυματίστηκε στην επίθεση, καθώς το drone έπεσε στην τραπεζαρία της βάσης.

Ο νεαρός έχει χάσει την ακοή του από το ένα αυτί και φέρει ελαφρά τραύματα, όπως εξήγησε ο πατέρας του, Σούκι.

«Κάθονταν στην τραπεζαρία, έτοιμοι να φάνε. Σε μια στιγμή, από απόσταση όχι μεγαλύτερη των πέντε μέτρων, είδε ακριβώς σε ποιο τραπέζι συνετρίβη το drone. Δεν κοίταξε ψηλά στο ταβάνι, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν UAV. Είδε στρατιώτες σε κρίσιμη κατάσταση – ανθρώπους που γνώριζε καλά, δικούς του εκπαιδευόμενους. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν αργότερα. Μερικές από τις μητέρες του τηλεφώνησαν, αλλά γνωρίζοντας ότι υπήρχε μικρή ελπίδα, δεν απάντησε. Δεν ήταν δική του ευθύνη», πρόσθεσε.

«Υπήρχε ένας άλλος τραυματίας δίπλα του», σημείωσε ο Σούκι. «Είναι πολύ αποφασισμένοι. Ήθελαν να επιστρέψουν στους στρατιώτες τους και να τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. Είπε ότι αφού τα θραύσματα χτύπησαν το πρόσωπό του, οι δυνάμεις έφτασαν γρήγορα και εκκένωσαν όποιον μπορούσαν. Περιέγραψε μια στιγμή που, λόγω της ποσότητας αίματος, οι άνθρωποι γλιστρούσαν στο πάτωμα. Ήταν μια πραγματικά ζοφερή σκηνή».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή