Εξακολουθούν να κρατούνται στην Λευκορωσία υποψήφιοι και πολίτες

Οι αρχές της Λευκορωσίας ενδέχεται να απαγγείλουν κατηγορίες σε πέντε υποψήφιους των προεδρικών εκλογών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά...

1'

Οι αρχές της Λευκορωσίας ενδέχεται να απαγγείλουν κατηγορίες σε πέντε υποψήφιους των προεδρικών εκλογών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τις μαζικές προσαγωγές μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, την Κυριακή.

Οι πέντε υποψήφιοι και άλλα 14 στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων και δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «κατηγορητήριο για οργάνωση μαζικών αναταραχών», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μινσκ, Αλεξάντερ Λαστόφσκι. Σε περίπτωση καταδίκης, οι ποινές αυτές μπορούν να φθάσουν έως και 15ετή κάθειρξη.

Μεταξύ των κρατουμένων υποψηφίων περιλαμβάνονται ο ποιητής Βλαντίμιρ Νεκλιάγεφ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σανίκοφ και ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βιτάλι Ριμασέφσκι. Πάνω από 600 πολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ πολλοί συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία κατά την καταστολή της κινητοποίησης κατά της επανεκλογής του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Παράλληλα, σήμερα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ σε κοινό τους ανακοινωθέν απειλούν «να επανεξετάσουν» τις σχέσεις τους με τη Λευκορωσία, ελλείψει κάποιας προόδου στη βελτίωση των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα.

Το Μινσκ απέρριψε τις επικρίσεις που εξέφρασαν το γερμανικό και βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για την καταστολή των διαδηλώσεων, όπως και τη δήλωση της Πολωνίας ότι ο Λουκασένκο δεν κέρδισε στις εκλογές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή