Τιτανικός: Ο απίστευτος λόγος που δεν θα ανασυρθεί ποτέ από τον πάτο του Ατλαντικού
Το μυθικό ναυάγιο θα παραμείνει στην άβυσσο έως την... αιωνιότητα
Η βύθιση του Τιτανικού το 1912 έμεινε στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες θαλάσσιες καταστροφές όλων των εποχών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.635 ψυχές.
Καθώς ο Τιτανικός συνεχίζει να φθείρεται στον πυθμένα του ωκεανού, υπάρχουν εκκλήσεις να ανυψωθεί το ναυάγιο για να διατηρηθεί.
Αν και υπάρχει ακόμη και μια ταινία του 1980 που ονομάζεται Raise the Titanic, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που το ναυάγιο βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού τα τελευταία 112 χρόνια και θα συνεχίσει να παραμένει εκεί.
«Δεν υπάρχει τρόπος να ανυψωθεί το ναυάγιο. Το ναυάγιο είναι απλώς εύθραυστο σε αυτό το σημείο. Μεταξύ πολλών πολλών άλλων λόγων. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να το κόψουν και να σηκώσουν τμήματα και κανείς δεν το θέλει αυτό», ανέφερε χρήστης του Reddit.
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Άκουγα ότι αυτό ήταν ουσιαστικά αδύνατο εδώ και... είκοσι χρόνια τώρα. Είναι πολύ εύθραυστο και ταυτόχρονα, πολύ βαρύ για να σηκωθεί από αυτά τα βάθη. Και είναι ασέβεια - είναι ένας τάφος».
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που ο Τιτανικός θα παραμείνει εκεί που είναι. Χρειάστηκαν 73 χρόνια για τις προσπάθειες διάσωσης ακόμη και για τον εντοπισμό του Τιτανικού, με μια κοινή αμερικανική-γαλλική αποστολή να τον ανακάλυψε τελικά σε βάθος 12.500 ποδιών τον Σεπτέμβριο του 1985.
Λίγο μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών θέσπισε τον νόμο RMS Titanic Maritime Memorial Act του 1986.
Παρόλο που ο νόμος επιτρέπει στους ανθρώπους να επισκέπτονται τον Τιτανικό για «περιορισμένες δραστηριότητες εξερεύνησης με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας γνώσης της επιστημονικής, πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας του Τιτανικού», απαγορεύει τη μετακίνηση του ναυαγίου.
Η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των διαφόρων χωρών που υπέγραψαν μια διεθνή συνθήκη που υπόσχεται να «προστατεύσει τον Τιτανικό από εμπορική διάσωση».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επαναλαμβάνει: «Η συμφωνία ενισχύει τις προσπάθειες συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους για τη διατήρηση του ναυαγίου ως διεθνούς ναυτικού μνημείου για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που χάθηκαν στο πλοίο».
Αυτό στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) που ψήφισε ψήφισμα για την προστασία του Τιτανικού στο πλαίσιο της δικής του σύμβασης το 2012.
Το 1914, ο αρχιτέκτονας του Ντένβερ Τσαρλς Σμιθ πρότεινε τη χρήση ηλεκτρομαγνητών για τον εντοπισμό του ναυαγίου και στη συνέχεια να εξοπλίσει έναν στόλο φορτηγίδων με την ίδια τεχνολογία για να το ανεβάσει στην επιφάνεια.
Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν τη χρήση δυναμίτη για την εκτόξευση σωμάτων στην επιφάνεια, νάιλον μπαλονιών για την ανύψωση του Τιτανικού, ακόμη και την κατάψυξη του ναυαγίου ως γιγάντιο παγόβουνο που θα μπορούσε να επιπλέει στην επιφάνεια.
Δυστυχώς, πρακτικοί, τεχνολογικοί και νομισματικοί λόγοι εμπόδιζαν πάντα το ναυάγιο να ανυψωθεί ακόμη και πριν από την ψήφιση νόμων.
Αν και το Titanic Expedition 2024 έχει ξοδέψει εκατοντάδες ώρες ερευνώντας την τρέχουσα κατάσταση του ναυαγίου και έχει δώσει μια εκπληκτική εικόνα για το πόσο καλά διατηρημένα είναι τα πράγματα, το μέλλον του παραμένει αμφίβολο.
Η υποβρύχια καταστροφή του OceanGate Titan έχει εγείρει ανησυχίες για απόπειρες επισκέψεων στον Τιτανικό, και ενώ η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται, πολλοί πιστεύουν ότι άλλα ταξίδια θα πρέπει να τεθούν εκτός νόμου.