Διαρροή των ισραηλινών σχεδίων κατά του Ιράν - Στρατιωτικό και διπλωματικό θρίλερ

Η διαρροή των απόρρητων εγγράφων αποτελέι πλέον αντικείμενο έρευνας στις ΗΠΑ, ενώ κανείς δεν ξέρει εάν επηρεάζεται το ισραηλινό χρονοδιάγραμμα για τα αντίποινα κατά του Ιράν.

Διαρροή των ισραηλινών σχεδίων κατά του Ιράν - Στρατιωτικό και διπλωματικό θρίλερ
4'

Σε μείζον ζήτημα - με στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές διαστάσεις - αναδεικνύεται η διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων των ΗΠΑ, που αξιολογούσαν τα σχέδια αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με αυτά το Ισραήλ συνέχιζε να μετακινεί στρατιωτικά μέσα στις θέσεις που ήθελε, προκειμένου να πραγματοποιήσει το στρατιωτικό του πλήγμα κατά του Ιράν, σε απάντηση στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα φαίνεται να προορίζονταν για εσωτερική χρήση εντός του οργανισμού των «Πέντε Ματιών» (Five Eyes) που είναι η πλατφόρμα συνεργασίας των υπηρεσιών Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας.

Τα έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στο Telegram και αναφέρθηκαν πρώτα από το CNN και το Axios.


Η έρευνα εξετάζει επίσης πώς αποκτήθηκαν τα έγγραφα -συμπεριλαμβανομένου του αν επρόκειτο για σκόπιμη διαρροή από μέλος της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή αν αποκτήθηκαν με άλλη μέθοδο, όπως ένα χάκινγκ- και αν παραβιάστηκαν άλλες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα πριν από την ανάρτησή τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τι περιείχαν τα έγγραφα

Τα έγγραφα περιελάμβαναν μια έκθεση της Υπηρεσίας Οπτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία διανεμήθηκε στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών πριν από τρεις ημέρες, και η οποία περιγράφει τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένου οπλισμού που, σύμφωνα με την έκθεση, προοριζόταν για επίθεση στο Ιράν.



Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια άσκηση αυτή την εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη και UAV ως πιθανή προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν.

Η διαρροή στο Telegram

Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι εάν η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών - που έλαβε χώρα αφότου οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν σχετικά με τους ισραηλινούς σχεδιασμούς για τα αντίποινα κατά του Ιράν επηρεάζει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αυτό τουλάχιστον ισχυρίσθηκε ο λογαρισμός του Telegram ισχυριζόμενος ότι «σταμάτησε» τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

e4290b75-fab3-4c73-9505-dc8ca2f21d78.jpg

Ο ίδιος λογαριασμός βέβαια - στον οποίο αναφέρονται τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης - διατύπωσε σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ότι βρήκε σε άλλο κανάλι του Telegram τα έγγραφα.

Το Ιραν παίρνει αποστάσεις από την επίθεση σε Νετανιάχου

Ίσως μέρος αυτής της εξίσωσης είναι και το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε χθες πως το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη, βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που έθεσε στο στόχαστρο στο Ισραήλ την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

"Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από τη λιβανική Χεζμπολάχ", ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Από πλευράς του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κάτζ απέρριψε τη δήλωση του Ιράν.

«Ο πρωταρχικός πληρεξούσιος, το πλοκάμι που δημιούργησε, χρηματοδότησε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και τώρα ελέγχει σε όλες τις επιχειρήσεις του το Ιράν, παρουσιάζεται ξαφνικά ως ανεξάρτητη οντότητα. Τα ψέματά σας και τα ψεύτικα προσχήματα δεν θα σας βοηθήσουν - εσείς είστε υπεύθυνοι», έγραψε στο Χ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή