Δημοψήφισμα Μολδαβίας: Ο ρόλος της Ρωσικής Εκκλησίας και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων με το Κρεμλίνο
Τι αναφέρεται σε ανάλυση ΜΜΕ από το Αζερμπαϊτζάν για τη διαχρονική στάση των αρχών της Μολδαβίας απέναντι στη Ρωσική Εκκλησία
Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Μολδαβία με το ερώτημα της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα με την προεδρική εκλογή βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω πιθανής απόπειρας εμπλοκής της Ρωσίας υπέρ του «όχι» παρά την οριακή επικράτηση του «ναι».
Ένας από τους βασικούς βραχίονες επιρροής του Κρεμλίνου, αποδεικνύεται σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πατριαρχείο Μόσχας με το εκτεταμένο δίκτυο που διαθέτει. Αυτό τονίζει σε ανάλυσή της ιστοσελίδας News.Az από το Αζερμπαϊτζάν.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας η οποία αποτελεί είναι ημιαυτόνομη εκκλησιαστική δικαιοδοσία υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο κέντρο ρωσικής επιρροής καθώς μέσω της Εκκλησίας, η Ρωσία καλλιέργησε με επιτυχία φιλορωσικά και αντιδυτικά αισθήματα στον μολδαβικό λαό.
Όπως υπογραμμίζεται, οποιαδήποτε κυβέρνηση της Μολδαβίας ήταν απρόθυμη να αγγίξει αυτό το προπύργιο της επιρροής του Κρεμλίνου, δεδομένης της τεράστιας επιρροής της στην πλειονότητα των Μολδαβών, αναβάλλοντας το ζήτημα επ' αόριστον. Η κατάσταση αυτή, σημειώνεται, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από φιλορώσους οι οποίοι προπαγάνδιζαν το «όχι».
Η ανοχή αυτή των μολδαβικών αρχών απέναντι στη Ρωσική Εκκλησία, έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη και τους δορυφόρους της τελευταίας να προπαγανδίζουν το «όχι» στο δημοψήφισμα εκμεταλλευόμενοι τον έντονο αντιδυτικισμό που είχε αναπτυχθεί στους κόλπους του χριστιανικού πληθυσμού.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας σχολιάστηκε και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, με την απόπειρα της ρωσικής επιρροής να αποτελεί κοινό παρονομαστή. Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μολδαβία πυροδότησε μία αλυσιδωτή αντίδραση ανακοινώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τη μία και το Κρεμλίνο από την άλλη.
«Συγχαρητήρια στον λαό της Μολδαβίας και στη Μάγια Σάντου», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Μολδαβίας. «Τα καταφέρατε πάλι! Παρά τις ρωσικές υβριδικές τακτικές, η Μολδαβία έδειξε ότι είναι ανεξάρτητη, δυνατή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον», όπως έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στην πλατφόρμα Χ.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έμεινε ασχολίαστο από την Ουάσιγκτον με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, να χαιρετίζει την ψηφοφορία που έγινε στη Μολδαβία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μολδαβίας και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Έντονη ωστόσο ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στις κατηγορίες που αποδόθηκαν στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε «αποδείξεις» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» που διατύπωσε η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου για τη δραστηριοποίηση «εγκληματικών συμμοριών σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις, εχθρικές» προς τα συμφέροντα της Μολδαβίας.