Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για την επίθεση στην Τουρκία: Το «βαθύ κράτος» και το πιθανό όφελος του Ισραήλ
Ο διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας μιλάει στο Newsbomb.gr για την επίθεση στην Τουρκία και εξηγεί την πιθανή σχέση με τις δηλώσεις Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τουρκία μετά την ένοπλη επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, απ’ την οποία επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ πάνω από δέκα τραυματίστηκαν.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ όλα δείχνουν πως πίσω απ’ την επίθεση κρύβεται κουρδικός δάκτυλος. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται και στις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στο γεγονός ότι η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν.
Ο διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε πως «η Τουρκία απειλείται κατά βάση από δύο πηγές τρομοκρατικών επιθέσεων. Από ομάδες ισλαμιστικής τρομοκρατίας, όπως το Ισλαμικό Κράτος-ISIS, και από αποσχιστικές ένοπλες κουρδικές οργανώσεις, όπως το PKK (Κόμμα Κούρδων Εργατών) ή τμήματα του».
Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να απαντήσει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Παρά την ισχυρή αντιπαλότητα της Τουρκίας με το Ισραήλ, θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να υποθέσει κανείς ότι η επίθεση έχει σχέση με αυτήν την αντιπαλότητα. Δεν γίνεται κατανοητό πώς θα είχε όφελος το Ισραήλ από μια τέτοια επίθεση».
Στη συνέχεια, ο Θόδωρος Τσίκας σημείωσε πως «ανάλογη επίθεση, με τον ίδιο τρόπο, έγινε πέρυσι στα κεντρικά Γραφεία της Ασφάλειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίo υπάγεται και η τουρκική Αστυνομία. Στην επίθεση αυτή ενέχεται το κουρδικό PKK».
Παράλληλα, τοποθετήθηκε και επί των τελευταίων δηλώσεων Μπαχτσελί για τον Οτσαλάν. «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια εντυπωσιακή πολιτική εξέλιξη στην Τουρκία. Από κυβερνητικούς κύκλους υπήρξε ανοιχτή χειρονομία συμφιλίωσης προς το κουρδικό κίνημα. Διατυπώθηκε η πρόταση να εμφανιστεί ο φυλακισμένος ιδρυτής του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Βουλή, να αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα, να κηρύξει τον τερματισμό της εξέγερσης και στη συνέχεια να απελευθερωθεί.
»Το νόμιμο φιλοκουρδικό κόμμα DEM έσπευσε να υποστηρίξει την ιδέα αυτή. Επίσης κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, φιλοκυβερνητικά στελέχη για πρώτη φορά αντάλλαξαν χειραψία με ηγέτες του φιλοκoυρδικού DEM. Αυτή η διαδικασία “εξομάλυνσης” στο κουρδικό ζήτημα, αποσκοπεί στο να στηρίξουν οι βουλευτές του DEM την Συνταγματική Αναθεώρηση που σχεδιάζει ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
»Είναι πολύ πιθανό, σκληροπυρηνικά στελέχη του ένοπλου PKK να μην επιθυμούν αυτή την εξέλιξη και να θέλησαν να τη σαμποτάρουν κάνοντας αυτή την επίθεση. Δεν θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί πλήρως η πιθανότητα, κάποιοι μηχανισμοί του «βαθέος κράτους» της Τουρκίας να θέλουν να αποτρέψουν αυτή την αλλαγή πολιτικής κάνοντας “προβοκάτσια”».
Τέλος, ο κ. Τσίκας εξέφρασε δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη στάση του Τούρκου προέδρου. «Είναι μεγάλο ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο κ. Ερντογάν. Θα επιμείνει στην πολιτική χειρονομία προς τους Κούρδους ή θα εντείνει ένα κύμα αυταρχισμού και καταστολής, ώστε να δείξει ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία; Θα είναι εφικτός ένας συνδυασμός των δύο αυτών εκδοχών, μέσα στο δύσκολο κλίμα που θα διαμορφωθεί στη χώρα;»