Στα «άκρα» οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας μετά το μπλόκο της Άγκυρας σε πτήση του Ισραηλινού προέδρου
Το Ισραήλ αποκλείει την Τουρκία ως μεσολαβητή για οποιαδήποτε συμφωνία στη Γάζα
Η Τουρκία αρνήθηκε το αίτημα του Ισραήλ το αεροσκάφος του προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για την πτήση του Ισραηλινού προέδρου προς το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονομάζει, επιβεβαίωσαν πως οι ισραηλινές αρχές υπέβαλαν αίτημα να διασχίσει το αεροσκάφος του Χέρτσογκ τον τουρκικό εναέριο χώρο εν πτήσει προς την 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν το αίτημά του.
Από την πλευρά του, το γραφείο του ισραηλινού προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Χέρτσογκ ακύρωσε για «λόγους ασφαλείας» το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μπακού για να συμμετάσχει στην COP29.
Οργή στο Ισραήλ – Αποκλείει την Τουρκία
Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει διαμεσολαβητής για τους ομήρους στη Γάζα.
Ισραηλινή πηγή, με αφορμή αναφορά του KAN News ότι ένας αριθμός ηγετών της Χαμάς έφυγαν από το Κατάρ για την Τουρκία, δήλωσε στην Jerusalem Post πως «δεν γνωρίζω καμία τουρκική ανάμειξη και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει».
Να σημειωθεί πως ο Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, υπήρξαν οι κύριοι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 101 ομήρων, μαζί με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Να σημειωθεί πως οι συνομιλίες έχουν σε μεγάλο βαθμό «παγώσει» από τη στιγμή που η Χαμάς εκτέλεσε στα τέλη Αυγούστου έξι από τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινοαμερικανού αιχμαλώτου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.