Ουκρανία: Το νέο δόγμα Πούτιν, ο πυρηνικός τρόμος και η στάση της Δύσης
Συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία – Δυναμιτίζει το κλίμα ο Λαβρόφ
Στραμμένα στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι τα διεθνή βλέμματα, καθώς η έγκριση του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει την ένταση και βάζει στο παιχνίδι τόσο την Ευρώπη όσο όμως και τις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, βάσει των οποίων η οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση κατά της χώρας.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει προχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες σε ανοιχτές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει ήδη 1.000 ημέρες με χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και μέλη της ελληνικής κοινότητας.
Στο «κόκκινο» η κατάσταση μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ
Πλέον, έχει απομακρυνθεί το σενάριο -νέας- διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνεται να παρατηρούν τις εξελίξεις από μακριά. Ωστόσο, η κίνησης της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει και οι οποίοι εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που τους παρείχαν οι ΗΠΑ για να πλήξει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, έδωσε νέες προεκτάσεις.
«Λάδι στη φωτιά» από τον Σεργκέι Λαβρόφ
Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι νέες δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας από την Ουκρανία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η φράση του: «Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου».
«Χωρίς τους Αμερικανούς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πούτιν», δήλωσε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στην επίθεση της Ουκρανίας.
Ο Λαβρόφ είπε ότι ελπίζει ότι το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα, θα διαβαστεί προσεκτικά.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να μην παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέχρι στιγμής ήταν «υπεύθυνη θέση».
Το νέο δόγμα Πούτιν
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass η βασική αρχή του διατάγματος, που υπεγράφη μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία, είναι ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Σχετικά με τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
- στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
- στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
- στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.