Τουρκία: Η πόλη-φάντασμα αξίας 200.000.000 δολαρίων με 732 κάστρα σαν της Ντίσνεϊ

Περίπου τα μισά κάστρα πουλήθηκαν πριν από την έναρξη της κατασκευής, με τιμές που κυμαίνονταν από περίπου 370.000 έως 530.000 δολάρια
The Guardian
2'

Ένα ονειρικό μέρος μετατράπηκε γρήγορα σε εφιάλτη για μια τουρκική πόλη, καθώς ένα συγκρότημα από 732 κάστρα που μοιάζουν με της Ντίσνεϊ παρέμεινε εγκαταλελειμμένο και ημιτελές για πάνω από μια δεκαετία.

Το Burj Al Babas, που βρίσκεται λίγο έξω από το Mudurnu στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, στεγάζει 732 σχεδόν πανομοιότυπες κατασκευές που μοιάζουν με κάστρο και άρχισε να κατασκευάζεται το 2014.

Τα σπίτια αυτά, που αναπτύχθηκαν από τον όμιλο Sarot, προωθήθηκαν στην αγορά ως πολυτελείς βίλες και απευθύνονταν σε υποψήφιους ιδιοκτήτες σπιτιών στα κράτη του Κόλπου που ήθελαν μια ελαφρώς πιο δροσερή περιοχή για το καλοκαίρι.

Περίπου τα μισά σπίτια πουλήθηκαν πριν από την έναρξη της κατασκευής, με τιμές που κυμαίνονταν από περίπου 370.000 έως 530.000 δολάρια, ωστόσο οι αγοραστές πήραν ελάχιστα πίσω για την επένδυσή τους, ακόμη και 10 χρόνια μετά. Η κατασκευή εγκαταλείφθηκε επίσημα το 2019.

Υποστηρίχθηκε ότι η κατασκευαστική εταιρεία είχε παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί - με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες και ακόμη και απειλές αυτοκτονίας, και ότι η κατασκευή έμεινε γρήγορα πίσω στο πρόγραμμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του τουρκικού πραξικοπήματος του 2016.

Ακόμη και το 2023, όπως αναφέρει ο Guardian, παρέμενε η ψευδαίσθηση ότι όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο και ότι σύντομα όλα θα λειτουργούσαν και πάλι.

Ένας μη ενθουσιώδης ξεναγός εξήγησε: «Κάνει κρύο το χειμώνα, γι' αυτό σταματήσαμε την κατασκευή. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά το επόμενο καλοκαίρι».

Ωστόσο, το Burj Al Babas παραμένει ακόμη ημιτελές, μη κατοικήσιμο και μια πραγματική πόλη-φάντασμα.

Κανένα από τα κάστρα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ πάνω από τα μισά είναι σχεδόν ολοκληρωμένα, και η περιοχή έχει έκτοτε προσελκύσει πολύ περισσότερη προσοχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά από τους υποψήφιους ιδιοκτήτες σπιτιών.

Ίσως όμως δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα, καθώς το καλοκαίρι του 2024 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο σεΐχης Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, εμίρης του Κουβέιτ, συναντήθηκαν και συμφώνησαν σε ένα είδος λύσης.

Υποτίθεται ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα, καθώς στις 14 εταιρείες του ομίλου Sabot έχει ανατεθεί ένα κρατικό ταμείο για τη «διόρθωση της οικονομικής κατάστασης» των προβληματικών επιχειρήσεων στην Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να δει το έργο Burj Al Babas να αναζωπυρώνεται.

Με πληροφορίες από uniladtech

Σχετικές ειδήσεις