Ρωσία: Ο Oreshnik μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές με απόδοση 45 Χιροσίμες

Φτάνει σε 17 λεπτά στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε 15 λεπτά στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και σε 11 λεπτά στη βάση πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Πολωνία,  με το μέγιστο εύρος καταστροφής 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα

Ρωσία: Ο Oreshnik μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές με απόδοση 45 Χιροσίμες
3'

Η πρόσφατη ρίψη του πειραματικού ρωσικού πυραύλου Oreshnik έθεσε σε συναγερμό τη Δύση, καθώς ήταν μία πρόγευση των δυνατοτήτων της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

Η χρήση του ήταν απάντηση στα πλήγματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στόχους στις περιοχές Kursk και Bryansk με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και Storm Shadow.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς πυρηνικά σε μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα όπλων στο Ντνίπρο, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να ανακοινώνει ότι όλες οι κεφαλές έφτασαν στον στόχο.

Τώρα αποκαλύπτονται κι άλλα εντυπωσιακά στοιχεία του νέου βαλλιστικού πυραύλου, όπως ότι μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές συνολικής απόδοσης έως και 900 κιλοτόνων, ανέφερε η πύλη Explain.rf στο κανάλι της στο Telegram.

«Σε μια πυρηνική έκδοση, το Oreshnik μπορεί να παραδώσει φορτία συνολικής απόδοσης 900 κιλοτόνων (45 Χιροσίμα)», αναφέρει το infographic.

osenik3.jpg

Σημειώνεται ότι ο χρόνος πτήσης του πυραύλου από τον χώρο δοκιμών Kapustin Yar μέχρι το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα είναι 17 λεπτά. Θα φτάσει στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία σε 15 λεπτά και στη βάση πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στο Redzikowo της Πολωνίας σε 11 λεπτά.

Το μέγιστο εύρος καταστροφής του Oreshnik, σύμφωνα με την πύλη, είναι 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο πύραυλος αναπτύσσει ταχύτητα έως και 10 Mach (12.380 χιλιόμετρα την ώρα) και μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους έως και ενάμιση τόνου.

oshenic.jpg

Είναι νέο όπλο;

Τα χαρακτηριστικά του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου αναλύουν σε δημοσίευμά τους και οι New York Times, σημειώνοντας πως ο Oreshnik είναι μια προσαρμογή του ρωσικού πυραύλου RS-26 Rubezh , ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει δοκιμαστεί από το 2011.

Το όνομα Oreshnik σημαίνει «φουντούκι» - μια πιθανή αναφορά στα υποπυρομαχικά του, τα οποία μοιάζουν με συστάδες φουντουκιών, είπε ο Timothy Wright, ειδικός στους ρωσικούς πυραύλους στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Λονδίνο.

«Αυτό το σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός σε θέματα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Πόση ζημιά έκανε;

Το χτύπημα του Όρεσνικ «οδήγησε σε ζημιές σε εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών και ιδιαίτερα στην υποδομή της πόλης Ντνίπρο», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας στο Associated Press την Κυριακή. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι από την επίθεση.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι προωθούνται στην ατμόσφαιρα με ρουκέτες πριν κατέβουν με υψηλές ταχύτητες λόγω της έλξης της βαρύτητας. Αυτό μπορεί να τα καταστήσει πολύ δύσκολο για τα συστήματα αεράμυνας να αναχαιτιστούν και σχεδόν αδύνατο εάν απελευθερωθούν υποπυρομαχικά.

Μια ανάλυση της Janes διαπίστωσε ότι αμερικανικά πυραυλικά συστήματα όπως το Terminal High Altitude Area Defense θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν το Oreshnik καθώς ταξιδεύει πάνω από την ατμόσφαιρα, όπως και το αμυντικό σύστημα Arrow 3 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, αλλά η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτά τα συστήματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή