Πόλεμος στην Κορέα: Όταν η Ελλάδα έστειλε 4000 στρατιώτες να πολεμήσουν το 1950
Η Ελλάδα προχώρησε στη συγκρότηση Ειδικού Εκστρατευτικού Σώματος με την ονομασία «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ)» το οποίο περιελάμβανε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας με προορισμό τη Νότια Κορέα
Ήταν 25 Ιουνίου του 1950, όταν η Νότια Κορέα δέχτηκε αιφνιδιαστική εισβολή από τις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, με αποτέλεσμα την κατάληψη της Σεούλ μέσα σε τέσσερις μέρες. Η αρχική δύναμη των Βορειοκορεατών ήταν 10 Μεραρχίες, με περίπου 240 άρματα Τ-34 και 1.400 πυροβόλα.
Η επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποφάσισε στις 29 Ιουνίου 1950, την ένοπλη επέμβαση της Διεθνούς Δυνάμεως ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, πλην της Ρωσίας και των χωρών μελών του πρώην Σοβιετικού Μπλόκ δέχθηκαν την παραπάνω πρόσκληση.
Ανάμεσα στις χώρες που ανταποκρίθηκαν ήταν και η Ελλάδα ως μέλος του ΟΗΕ. Η χώρα μας προχώρησε στη συγκρότηση Ειδικού Εκστρατευτικού Σώματος με την ονομασία «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ)» το οποίο περιελάμβανε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας.
Οργάνωση του ΕΚΣΕ και η αποστολή στην Κορέα
Αρχικά καθορίσθηκε ο Στρατός Ξηράς να αποστείλει στην Κορέα Εκστρατευτικό Σώμα επιπέδου συνθέσεως Ταξιαρχίας και δυνάμεως 3.500 ανδρών περίπου. Τη βάση του Εκστρατευτικού Σώματος αποτέλεσε τμήμα της 42ης Ταξιαρχίας της IX ΜΠ, που εκπαιδευόταν τότε στη Κοζάνη. Διοικητής του ορίστηκε ο Ταξίαρχος Γκίκας Σόλων.
Έπειτα όμως από επανεκτίμηση της στρατιωτικής καταστάσεως από το Αρχηγείο των Ενωμένων Εθνών στην Άπω Ανατολή, αποφασίστηκε ο περιορισμός της δυνάμεως του ΕΚΣΕ σε 1.000 άνδρες. Έτσι, συγκροτήθηκαν η Διοίκηση με το Επιτελείο του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Δασκαλόπουλο Ιωάννη, ενώ Διοικητής του Τάγματος ορίσθηκε ο αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Αρμπουζής Διονύσιος.
Το Τάγμα περιελάμβανε:
- Ομάδα Διοικήσεως
- 1 Λόχο Διοικήσεως
- 3 Λόχους τυφεκιοφόρων
- 1 Διμοιρία όλμων 81 χιλ.
- 1 Διμοιρία πολυβόλων 0,30 χιλ.
- 1 Διμοιρία Διαβιβάσεων
- 1 Διμοιρία Σκαπανέων
- 1 Διμοιρία Τραυματιοφορέων
- 1 Διμοιρία Διαχειρίσεως
- Συνεργείο Επισκευών
- Τμήμα Ενισχύσεων
Πέμπτη 18 Ιουνίου 1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα μάχεται ήδη δυόμισι χρόνια στα αφιλόξενα εδάφη της κορεατικής χερσονήσου ως τμήμα της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή και τώρα, έναν μήνα πριν υπογραφεί η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων, προσπαθεί να διατηρήσει με όλες του τις δυνάμεις το στρατηγικής σημασίας ύψωμα «Χάρι», ύψους 390 μέτρων.
Η πρώτη επίθεση των Κινέζων της 74ης Μεραρχίας κατά της μονάδας μας θα ξεκινήσει τη νύχτα της 17ης προς τη 18η Ιουνίου. Επιχειρούν να προσεγγίσουν ποικιλοτρόπως τη φυσική έξαρση του εδάφους, αλλά οι Έλληνες στρατιώτες αντιστέκονται σθεναρά. Παρά το γεγονός ότι δεν πολεμούν για κάποιον εθνικό σκοπό, υπερασπίζονται με γενναιότητα τις ζωές τους και κατά συνέπεια και το ύψωμα «Χάρι», που για να το ξορκίσουν το έχουν μετονομάσει περιπαικτικά σε «Χάρο». Οι Αμερικανοί λειτουργούν υποστηρικτικά ανεφοδιάζοντάς τους συνεχώς με πυρομαχικά και ρίχνοντας αλλεπάλληλες με το Πυροβολικό τους βολές, τις οποίες κατευθύνει ο αντισυνταγματάρχης Κουμανάκος από το προκεχωρημένο παρατηρητήριο όπου βρίσκεται. Την ίδια ώρα οι φωτοβολίδες που πέφτουν η μία πίσω από την άλλη κάνουν τη νύχτα μέρα. Οι σκληροτράχηλοι Κινέζοι καταφέρνουν να περάσουν από την πρώτη σειρά των χαρακωμάτων, αλλά οι Έλληνες με τις ξιφολόγχες των όπλων τους και τις χειροβομβίδες τούς απωθούν. Οι κομμουνιστές υποχωρούν, αλλά μετά από μιάμιση ώρα ανασυντάσσονται και δοκιμάζουν για ακόμη μία φορά να ανέβουν. Αποτυγχάνουν και πάλι.
Η τελική επίθεση
Στις 18 Ιουνίου 1953, οι περίπου 3.000 Κινέζοι έχουν φροντίσει να αναπληρώσουν τις απώλειές τους με νέους οπλίτες και εξαπολύουν την τρίτη και τελευταία επίθεση. Τα δίνουν όλα. Οι συγκρούσεις διεξάγονται μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Παρά τη σφοδρότητα των χτυπημάτων του εχθρού όμως, ο 3ος Λόχος Πεζικού όχι μονάχα αμύνεται αλλά περνά και στην αντεπίθεση καταδιώκοντας τους Ασιάτες, που θα εγκαταλείψουν οριστικά την προσπάθεια κατάληψης του υψώματος. Οι Έλληνες πανηγυρίζουν, όχι μονάχα γιατί νίκησαν αλλά και γιατί κατάφεραν να έχουν σχεδόν μηδαμινές απώλειες. Σκοτώθηκαν μόλις 5 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 18 (κατ’ άλλους, σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 36, ενώ υπήρχε και ένας αγνοούμενος).
Οι Κινέζοι ανέφεραν ότι είχαν 250 νεκρούς, αριθμός που αμφισβητείται από τις Δυτικές πηγές που κάνουν λόγο για 1.450 νεκρούς και 3.800 τραυματίες, καθώς ο στρατός της αχανούς χώρας φρόντιζε κατά την αποχώρησή του να παίρνει μαζί και τα πτώματα για να μη γνωρίζει ο αντίπαλος τις πραγματικές απώλειες. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Για τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι άνδρες του τάγματος έλαβαν παράσημο ανδρείας, ενώ ο διοικητής της 8ης Αμερικανικής Στρατιάς Ουόλτον Ουόλκερ παρασημοφόρησε τιμητικά και την ελληνική σημαία.
4.700 ένστολοι
Η θητεία των οπλιτών του ΕΚΣΕ ήταν εξάμηνη, με ανταμοιβή την τρίμηνη μείωση της στρατιωτικής θητείας τους. Οι περισσότεροι μετέβησαν εθελοντικά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική δύναμη ανήλθε στα 1.000 άτομα, με τον αριθμό τους να αυξομειώνεται ελαφρώς μέχρι τη λήξη του πολέμου τον Ιούλιο του 1953 – που, παρεμπιπτόντως, δεν ανέδειξε νικητή και τα σύνορα παρέμειναν ως είχαν. Στην κορεατική χερσόνησο υπηρέτησαν συνολικά περίπου 4.700 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Παράλληλα στείλαμε και ένα σμήνος εννέα συνολικά αεροπλάνων C-47D (Dakota) με δύναμη 67 ανδρών, που συμμετείχε κυρίως σε επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς υλικού σε προκεχωρημένες περιοχές του μετώπου.
Απώλειες
Συνολικά στην επιχείρηση της Κορέας έλαβαν μέρος 10.255 άνδρες (669 αξιωματικοί και 9.586 οπλίτες). Οι απώλειες για τους Έλληνες ανήλθαν στους 186 νεκρούς, από τους οποίους 12 ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και 577 τραυματίες (αξ/κούς και οπλίτες). Επίσης, απωλέσθησαν τέσσερα αεροσκάφη τύπου C- 47 Dakota.
*Με πληροφορίες από Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας