Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Αρχαία πλάκα με άγνωστη γλώσσα - Είναι η χαμένη «Χρυσή Γραφή» της Κολχίδας;
Οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια σχέση με μια χαμένη γλώσσα που αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία και την Αργοναυτική Εκστρατεία
Μια μυστηριώδη πλάκα που περιέχει ίχνη μιας άγνωστης γλώσσας προβληματίζει τους αρχαιολόγους.
Η πλάκα βασάλτη ανακαλύφθηκε τυχαία το 2021 από μια ομάδα ντόπιων ψαράδων που την εντόπισαν στη λάσπη της λίμνης Bashplemi, στη Γεωργία.
Στην επιφάνεια είναι σκαλισμένοι 60 χαρακτήρες διατεταγμένοι σε επτά σειρές - 39 από τους οποίους είναι μοναδικοί.
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι αυτά τα περίεργα σύμβολα δεν βρίσκονται σε καμία γλώσσα γνωστή στην επιστήμη.
Αν και υπάρχουν ομοιότητες με γραφές που κυμαίνονται από την Ινδία , την Αίγυπτο και τη Δυτική Ιβηρία, οι αρχαιολόγοι λένε ότι η επιγραφή Bashplemi δεν χρησιμοποιεί καμία καταγεγραμμένη γλώσσα.
Δεν ήταν δυνατό να χρονολογηθεί χημικά η πλάκα, αλλά, με βάση την περιοχή που βρέθηκε, τα σκαλίσματα θα μπορούσαν να είναι από την ύστερη εποχή του χαλκού ή την πρώιμη εποχή του σιδήρου πριν από περίπου 14.000 χρόνια.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν ποιο μήνυμα προσπαθούσε να μεταδώσει ο αρχαίος συγγραφέας, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν κάτι σημαντικό.
Εάν μερικά από τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία είναι αριθμοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια καταγραφή από στρατιωτικά λάφυρα, ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο ή μια προσφορά σε μια θεότητα.
Οι 60 χαρακτήρες της πλάκας φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με μια εκπληκτικά «ανεπτυγμένη και εκλεπτυσμένη» τεχνική για την εποχή της δημιουργίας του.
Ένας αρχαίος συγγραφέας θα είχε πρώτα τρυπήσει μια σειρά από εγκοπές για να περιγράψει κάθε σύμβολο πριν εξομαλύνει το σχέδιο με ένα στρογγυλεμένο εργαλείο.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από καμπύλες σχημάτων, γραμμών και κουκκίδων που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο.
Τα πλησιέστερα σύμβολα σε αυτά που βρέθηκαν στην πλάκα Bashplemi βρίσκονται στην Πρωτο-Καρτβελιανή, πρόγονο της σύγχρονης γεωργιανής που μιλούνταν την τέταρτη χιλιετία π.Χ.
Ομοίως, υπάρχουν κάποια παρόμοια σχήματα που βρέθηκαν σε αρχαίες σφραγίδες που χρησιμοποιήθηκαν στην προχριστιανική Γεωργία καθ' όλη την πρώιμη εποχή του σιδήρου.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι απλές οστέινες σφραγίδες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν από αξιωματούχους όπως φοροεισπράκτορες για τη σήμανση ποσοτήτων κρασιού και άλλων αγαθών.
Επιπλέον, στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ancient History and Archaeology, οι ερευνητές σημειώνουν ομοιότητες με ακόμη πιο εξωτικά σενάρια.
Γράφουν: «Γενικά, η επιγραφή Bashplemi δεν επαναλαμβάνει καμία γραφή που είναι γνωστή σε εμάς. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε αυτό μοιάζουν με αυτά που βρίσκονται στις γραφές της Μέσης Ανατολής, καθώς και με εκείνα των γεωγραφικά απομακρυσμένων χωρών όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Δυτική Ιβηρική».
Ωστόσο, καμία αρχαία γλώσσα δεν ταιριάζει απόλυτα με οποιαδήποτε γνωστή γλώσσα, καθιστώντας την προέλευσή της ένα πλήρες μυστήριο.
Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Bashplemi, έρευνες με drone αποκάλυψαν σύνολα τακτικών κύκλων που θα μπορούσαν να είναι τύμβοι και γεωμετρικά σχήματα που θα μπορούσαν να είναι υπολείμματα σπιτιών, αμυντικών κατασκευών και τόποι λατρείας.
Η Αργοναυτική Εκστρατεία και η «χαμένη» γλώσσα της Κολχίδας
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια σχέση με μια χαμένη γλώσσα που αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία.
Στον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, ο θρυλικός καπετάνιος Ιάσονας πρέπει να ταξιδέψει στη χώρα της Κολχίδας για να βρει το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Ενώ η Κολχίδα θεωρούνταν συχνά ως μια μυθική χώρα πλούτου, ήταν στην πραγματικότητα μια πραγματική περιοχή που συνόρευε με τη Μαύρη Θάλασσα στη σημερινή Γεωργία.
Σύμφωνα με αρχαίες ελληνικές πηγές, οι Κολχίδες γνώριζαν έναν τρόπο γραφής που ονομαζόταν «Χρυσή Γραφή»
Το 1115 μ.Χ., ο βυζαντινολόγος άγιος Ευστάθιος ο Θεσσαλονίκης έγραψε μάλιστα: «Σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να μάθει τη μέθοδο της Χρυσής Γραφής».
Ωστόσο, όλα τα ίχνη αυτής της αρχαίας γλώσσας, που τώρα είναι γνωστή ως Κολχικοί Ρούνοι, έχουν χαθεί στον χρόνο.
Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι οι αρχικοί κάτοικοι της Κολχίδας χρησιμοποιούσαν οργανικά υλικά γραφής όπως κόκκαλο ή ξύλο, τα οποία έχουν από καιρό αποσυντεθεί.
Αλλά οι ερευνητές προτείνουν τώρα ότι η πλάκα Bashplemi θα μπορούσε να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τους Κολχικούς Ρούνους.
Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι λέει η ταμπλέτα ή ποιοι ήταν οι κατασκευαστές της.