Γαλλία: Στο «χείλος του γκρεμού» η κυβέρνηση - Ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση μομφής

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο  διαθέτει 193 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και το Εθνικό Μέτωπο 142 δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Γαλλία: Στο «χείλος του γκρεμού» η κυβέρνηση -  Ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση μομφής
AP
3'

Σε λίγες μόλις ώρες αναμενεται η απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει αποδεκτή.

Η σχετική συζήτηση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει στις 17. 30 ώρα Ελλάδας και σε πρώτη φάση θα αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς και μία από το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς. Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο διαθέτει 193 βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τους 185 να υποστηρίζουν ανοιχτά την πρόταση δυσπιστίας κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ επτά αρνήθηκαν να την υπογράψουν.

Η κεντρώα συμμαχία Ensemble που δημιούργησε ο Μακρόν συγκεντρώνει 166 βουλευτές από διάφορα κόμματα.

Προς τα δεξιά υπάρχει η ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς με 47 βουλευτές που κάθονται δίπλα σε 142 μέλη της συνέλευσης που προέρχονται από τον Εθνικό Συναγερμό και τα συμμαχικά του κόμματα. Τα τελευταία 29 μέλη της συνέλευσης προέρχονται από διάφορα μικρότερα κόμματα.

Τι θα συμβεί μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης;

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, το βέβαιο είναι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων του Γάλλου προέδρου στο θέμα αυτό το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που δεν θα κινδυνεύει να πέσει έπειτα από νέα πρόταση μομφής, με άλλα λόγια που θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, νυν επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί αν συμπορευτούν με τα κόμματα της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας οι Σοσιαλιστές (που σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής) και οι Ρεπουμπλικάνοι, (που θα την καταψηφίσουν}.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού - δηλαδή του κόμματος της Μαρίν Λεπέν - βγήκε σήμερα το πρωί στον αέρα για να υπερασπιστεί την απόφαση του κόμματός του να υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα είπ ότι το κόμμα του ήταν "εποικοδομητικό" και προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Μπαρνιέ, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να αποδεχτεί τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του για την κοινωνική ασφάλιση.

"Όταν ο πρωθυπουργός μας παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό που πρόκειται να τιμωρήσει την ανάπτυξη, την αγοραστική δύναμη των πιο επισφαλών, πιο ταπεινών συμπατριωτών μας και ο οποίος δεν προβαίνει σε καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, τότε είναι καθήκον μου να απορρίψω αυτόν τον προϋπολογισμό", λέει ο Μπαρντέλα στο δημόσιο ραδιόφωνο France Inter.

Σύμφωνα με το Politico η Μαρίν Λεπέν έχει δύο μεγάλους στόχους, λένε οι επικριτές της: να προκαλέσει χάος και να ρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν. Με βάση τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας διαλύθηκε και έφερε τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα από τα πιο σοβαρά σημεία κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της, θα έλεγε κανείς ότι οι αντίπαλοί της έχουν δίκιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή