Νότια Κορέα: Πώς στρατιώτες της γενιάς Millennials και Gen Zers οδήγησαν σε φιάσκο το πραξικόπημα
Η «αδράνεια» των στρατιωτών των νεότερων γενιών ήταν το κομβικό σημείο
Τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου, ο κόσμος αιφνιδιάστηκε από την ξαφνική κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Νότιας Κορέας, αλλά η σύντομη διάρκειά του είναι ένα από τα μυστήρια που απασχολεί και φαίνεται πως η αιτία για τον βραχύβιο χαρακτήρα του ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις που ήταν επιφορτισμένες με την επιβολή του.
Τα στρατεύματα αναπτύχθηκαν γρήγορα στη Συνέλευση ειδικά για να αποτρέψουν την ψηφοφορία στην ολομέλεια που θα μπορούσε να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο και καθώς ήταν οπλισμένοι με πραγματικά πυρά, είχαν περισσότερες από αρκετές δυνατότητες να το πράξουν.
Οι διαδικτυακές κοινότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι το αποτυχημένο αποτέλεσμα της επιχείρησης οφείλεται στη λεγόμενη «αδράνεια» των στρατιωτών που ανήκαν στη νεότερη γενιά των millennials και των Gen Zers (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996 και των αρχών της δεκαετίας του 2000).
Ενώ σημειώνεται ότι η στρατιωτική ηγεσία απέτυχε να παράσχει σαφείς επιχειρησιακές οδηγίες στην 707η Ομάδα Ειδικών Αποστολών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Στρατού που αναπτύχθηκε επί τόπου, οδηγώντας σε σύγχυση, υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι οι στρατιώτες, αναγνωρίζοντας τoπαράνομο της σύλληψης μελών της Εθνοσυνέλευσης - ενός συνταγματικού θεσμού - σκόπιμα εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους παθητικά.
Νεαροί στρατιώτες παρηγορούσαν πολίτες και ζητούσαν συγγνώμη
Αυτός ο περιορισμός επέτρεψε στους νομοθέτες να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν παρά την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων.
Στο διαδίκτυο διακινούνται βίντεο όπου καταγράφονται σκηνές με στρατιώτες παρηγορούν πολίτες που είχαν απωθηθεί κατά την προέλασή τους στο κεντρικό κτίριο της Εθνοσυνέλευσης το προηγούμενο βράδυ, κι άλλους να υποκλίνονται συγγνώμη από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, μετά την έγκριση του ψηφίσματος για την άρση του στρατιωτικού νόμου στην ολομέλεια.
Παρά την άνευ προηγουμένου κατάσταση περισσότερων από 280 ένοπλων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών, που εισέβαλαν στην Εθνοσυνέλευση, υπήρξαν ελάχιστες απώλειες μεταξύ του προσωπικού και των πολιτών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Οι διαδικτυακοί σχολιαστές επεσήμαναν την προφανή έλλειψη του επείγοντος στις ενέργειες των στρατιωτών.
Όπως σχολιάζουν χρήστες, οι σημερινοί νεαροί στρατιώτες είναι καλά μορφωμένοι και έχουν πλήρη επίγνωση της πολιτικής και του νόμου, οπότε θα ήξεραν ότι η παρέμβαση σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία είναι αντισυνταγματική. Σε μια τέτοια κατάσταση, ήταν σαφές ότι έκαναν μόνο μια ελάχιστη επίδειξη προόδου, ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν τη χρήση βίας».
Η καθυστέρηση τους αγόραζε αρκετό χρόνο για τη Συνέλευση να συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία των νομοθετών, επιτρέποντάς τους να περάσουν ήρεμα το ομόφωνο ψήφισμα για την άρση του στρατιωτικού νόμου.