Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρή αύξηση» της απειλής του ISIS στην Ευρώπη
Πρώην επικεφαλής κατάσκοπος της Βρετανίας (MI6) προειδοποιεί ότι η απειλή του ISIS προς την Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί σοβαρά
Ένας από τους πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας προειδοποίησε για «σοβαρή αύξηση» της απειλής του ISIS προς την Ευρώπη μετά την πτώση του Άσαντ στη Συρία.
Ο Σερ Άλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της MI6, δήλωσε ότι μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας κρατούνται σε στρατόπεδα στην ανατολική Συρία από κουρδικές ομάδες και αμερικανικά στρατεύματα, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις, γεγονός που θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός «κενού εξουσίας» στην περιοχή - όπου στεγάζονται τα στρατόπεδα κράτησης.
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC Radio 4 Today: «Οι καταυλισμοί αποτελούν εστία ριζοσπαστικοποίησης και δεν έχουν διευθετηθεί. Εάν οι SDF (δυνάμεις Άσαντ) εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, η κατάσταση της ασφάλειάς μας εδώ θα επιδεινωθεί».
Και πρόσθεσε: «Για εμάς, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε σίγουρα για τη Συρία, που έχει αποδειχθεί από την ιστορία, είναι ότι οι προσπάθειες επιβολής αλλαγών από εξωτερικούς παράγοντες δεν θα λειτουργήσουν. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα συριακό μέλλον που οι Σύριοι θα αποφασίσουν και θα πρέπει φυσικά να υποστηρίξουμε οτιδήποτε κινεί τη Συρία προς μια πιο θετική κατάσταση».
Κατόπιν συνέχισε: «Αλλά έχουμε επίσης κάποια σκληρά συμφέροντα και το πρωταρχικό από αυτά, όπως έχω πει και προηγουμένως, είναι η ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού κρατουμένων του ISIS που έχουν απομείνει από την καταστροφή του χαλιφάτου, οι οποίοι σήμερα περιορίζονται από τις κουρδικές ομάδες στα ανατολικά. Αλλά αν φύγουν, μπορείτε να περιμένετε μια σοβαρή αύξηση της απειλής που θέτει στην Ευρώπη ο ISIS».
Είπε ότι το καθεστώς Άσαντ είναι ένοχο για «ανελέητη κτηνωδία», αλλά πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να προσποιηθείτε ότι μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα, έστω και αν προσπαθεί να μετριάσει την εικόνα της, αντιπροσωπεύει επίσης ένα σπουδαίο μέλλον. Μου φαίνεται πιο πιθανό ότι βλέπουμε μια αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου και της σύγκρουσης σε όλες τις διαστάσεις της».
Οι αντιδράσεις από την πτώση του Άσαντ
Ενώ η Συρία βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και 13 χρόνια, η κατάρρευση της κυβέρνησης κατέληξε να έρθει μέσα σε λίγες ημέρες, με μια αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Με ρίζες στο συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η HTS έχει χαρακτηριστεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ως τρομοκρατική ομάδα.
Αν και μένει να δούμε πώς λειτουργεί η HTS τώρα που έφυγε ο Άσαντ, η ίδια προσπάθησε να μετριάσει την εικόνα της και να διαβεβαιώσει τις πολλές θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται.
Στο κέντρο της Δαμασκού τη Δευτέρα, παρά τις αβεβαιότητες για το μέλλον, η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη χαρά. «Είναι απερίγραπτο, ποτέ δεν πιστεύαμε ότι αυτός ο εφιάλτης θα τελείωνε, αναγεννηθήκαμε», δήλωσε στο AFP ο 49χρονος Ριμ Ραμαντάν, δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών.
«Φοβόμασταν επί 55 χρόνια να μιλήσουμε, ακόμη και στο σπίτι μας, λέγαμε ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά», είπε ο Ραμαντάν, καθώς ο κόσμος χτυπούσε τις κόρνες των αυτοκινήτων τους και οι αντάρτες πυροβολούσαν με τα όπλα τους στον αέρα. «Νιώθουμε σαν να ζούμε ένα όνειρο», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Άσαντ
Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών σάρωσαν την πρωτεύουσα, δίνοντας την Κυριακή ένα θεαματικό τέλος σε πέντε δεκαετίες βάναυσης διακυβέρνησης σε μια χώρα που καταστράφηκε από έναν από τους πιο θανατηφόρους πολέμους του αιώνα.
Επέβλεψε την καταστολή ενός δημοκρατικού κινήματος που ξέσπασε το 2011, πυροδοτώντας έναν πόλεμο που σκότωσε 500.000 ανθρώπους και ανάγκασε τη μισή χώρα να εγκαταλείψει τις εστίες της.
Στον πυρήνα του συστήματος διακυβέρνησης που κληρονόμησε ο Άσαντ από τον πατέρα του Χαφέζ ήταν ένα βάναυσο συγκρότημα φυλακών και κέντρων κράτησης που χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη της διαφωνίας με τη φυλάκιση όσων θεωρούνταν ύποπτοι για παρέκκλιση από τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου, οι αντάρτες αφαίρεσαν τη μία πόλη μετά την άλλη από τον έλεγχο του Άσαντ, ανοίγοντας στην πορεία τις πύλες των φυλακών και απελευθερώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους κρατούνταν με πολιτικές κατηγορίες.
Ο πρωθυπουργός της Συρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι περισσότεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου εξακολουθούν να εργάζονται από τα γραφεία τους στη Δαμασκό μετά την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο και την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ρεύματα προσφύγων πέρασαν από τις γειτονικές χώρες, ελπίζοντας σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον.
Αλλά υπήρχαν ήδη ενδείξεις για τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η συμμαχία των ανταρτών που ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, της οποίας ηγείται ένας πρώην ανώτερος μαχητής της Αλ Κάιντα, ο οποίος διέκοψε τους δεσμούς με την εξτρεμιστική οργάνωση πριν από χρόνια και υποσχέθηκε αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και θρησκευτική ανοχή.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε ύποπτες εγκαταστάσεις χημικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών. Το Ισραήλ έχει επίσης καταλάβει μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας μετά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.
Στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν την πόλη Manbij από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια υπενθύμιση ότι ακόμη και μετά την αποχώρηση του Άσαντ στη Ρωσία η χώρα παραμένει διαιρεμένη μεταξύ ένοπλων ομάδων που έχουν πολεμήσει στο παρελθόν.
Το άσυλο της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Άσαντ, απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να δηλώσει τη συγκεκριμένη τοποθεσία του Άσαντ και δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν σχεδίαζε να συναντηθεί μαζί του.
Η Δαμασκός ήταν ήσυχη τη Δευτέρα, με τη ζωή να επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα, ενώ τα περισσότερα καταστήματα και δημόσια ιδρύματα ήταν κλειστά. Στις δημόσιες πλατείες, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να γιορτάζουν.
Η κυκλοφορία των πολιτών επανήλθε, αλλά δεν υπήρχαν δημόσιες συγκοινωνίες. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από αρτοποιεία και άλλα καταστήματα τροφίμων.