«Ροντέο» η Μέση Ανατολή στην μετά Άσαντ εποχή - Ποιοι... βαράνε ποιους τις τελευταίες 48 ώρες
Η πανσπερμία ενόπλων οργανώσεων, πολιτοφυλακών αλλά και η παρέμβαση «ξένων παικτών» που δρούν εντός του συριακού εδάφους, δημιουργούν συνθήκες που θυμίζουν πυριτιδαποθήκη, καθώς οι μεταξύ τους συγκρούσεις συνεχίζονται.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι εκρηκτική και δεν υπάρχει τίποτε που να αποκλείει την εκτράχυνση της κατάστασης και μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.
Η πανσπερμία ενόπλων οργανώσεων, πολιτοφυλακών αλλά και η παρέμβαση «ξένων παικτών» που δρούν εντός του συριακού εδάφους, δημιουργούν συνθήκες που θυμίζουν πυριτιδαποθήκη, καθώς οι μεταξύ τους συγκρούσεις συνεχίζονται.
SNA και HTS εναντίον SDF: Στη βόρεια Συρία ο SNA (Syrian National Army), που υποστηρίζεται από την Τουρκία, εδραιώνει τον έλεγχο σε πόλεις-κλειδιά, όπως η Manbij, η οποία προηγουμένως βρισκόταν υπό τον έλεγχο των SDF (Η κουρδο-κεντρική συμμαχία). Η μετατόπιση αυτή υποδηλώνει την προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της και να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία για να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να κερδίσουν περισσότερα εδάφη. Οι SDF αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από διάφορες τοποθεσίες, όπως η Manbij, η Tel Rifaat και τμήματα της Deir-ez-Zur, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή ισχύος.
Υπήρξε μια στρατηγική απόσυρση των δυνάμεων των SDF από ορισμένες περιοχές για να αποφευχθεί η άμεση αντιπαράθεση με τις πολυπληθέστερες και καλά εξοπλισμένες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Αυτό έχει οδηγήσει τοπικές αραβικές πολιτοφυλακές, που προηγουμένως ήταν ευθυγραμμισμένες με τις SDF, να αλλάξουν πίστη και να ενταχθούν στον SNA ή σε τοπικές διοικήσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των Σύρων ανταρτών: Μετά την πτώση του Άσαντ, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των εσωτερικών εντάσεων μεταξύ των ομάδων των ανταρτών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του HTS και άλλων ισλαμιστικών φατριών. Σύμφωνα με αναφορές δείχνουν ότι υπήρξαν επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και δολοφονιών από τις ομάδες αυτές. Το κενό εξουσίας έχει οδηγήσει σε αγώνα για επιρροή και εδάφη, με ορισμένες οργανώσεις να μάχονται ενδεχομένως μεταξύ τους για τον έλεγχο βασικών περιοχών.
Επαναστάτες vs. εναπομείναντες κυβερνητικοί πιστοί: Μετά την πτώση της Δαμασκού, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις, σημαντικά αποδυναμωμένες πλέον, προσπαθούν να ανασυνταχθούν ή να υπερασπιστούν τα εναπομείναντα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ. Αυτό περιλαμβάνει περιοχές όπως η Λατάκια και η Ταρτούς, όπου η βάση υποστήριξης του Άσαντ ήταν ισχυρή. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να εδραιώσουν τα κέρδη τους.
Ισλαμικό Κράτος (ISIS): Υπάρχουν συνεχιζόμενες μικροεμπλοκές όπου πυρήνες ή μικρές ομάδες του ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον διαφόρων φατριών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ανταρτών όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ισραήλ: Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε μια νεκρή ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας, συγκεκριμένα γύρω από τα υψίπεδα του Γκολάν. Οι IDF έχουν αναπτύξει δύο ταξιαρχίες στο εσωτερικό της Συρίας - τις Ταξιαρχίες Αλεξιπτωτιστών και Καταδρομέων - ενισχυμένες με τεθωρακισμένες μονάδες. Αυτή η νεκρή ζώνη καθιερώθηκε αρχικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1974 μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και παρακολουθείται από τη Δύναμη Παρατηρητών Αποχώρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF).
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της συριακής πλευράς του όρους Hermon, το οποίο παρέχει ένα στρατηγικό πλεονεκτικό σημείο με θέα τη Δαμασκό και είναι σημαντικό για τις στρατιωτικές πληροφορίες και την άμυνα. Quneitra: Τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν στην επαρχία Quneitra, καταλαμβάνοντας σημεία-κλειδιά, όπως το Tel Ayouba, με στόχο να διασφαλίσουν την περιοχή και να αποτρέψουν τυχόν εχθρικές δυνάμεις από το να εγκαταστήσουν θέσεις κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Ταυτόχρονα οι Ισραηλινοί έχουν πραγματοποιήσει πλήθος αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων στην Συριά, τις περισσότερες από τον πόλεμο του Γιόμ Κιππούρ, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών, αντιεροπορικές συστοιχίες, άρματα μάχης αλλά ακόμη και πλοία του Συριακού στρατού προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα χέρια του HTS.
ΗΠΑ και Τουρκία
ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αποστολή τους κατά του ISIS, με αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν γνωστά κρησφύγετα τρομοκρατών. Βεβαίως, πρόσφατα στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των ΗΠΑ ήταν και οι HTS.
Επέκταση της Τουρκίας: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της επιρροής των SDF, τις οποίες η Τουρκία συνδέει με το PKK,που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα. Χαρακτηριστικό της «ανακατωσούρας» που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέρριψαν αμερικάνικο drone που θεώρησαν ότι ήταν τουρκικό.