Συρία: Ο καταζητούμενος Ναζί που «έστησε» το καθεστώς βασανιστηρίων του Άσαντ
Ένας Ναζί που σκότωσε περισσότερους από 100.000 Εβραίους για τον Χίτλερ και πέθανε στη Δαμασκό μετά από χρόνια ελευθερίας, βοήθησε τον Άσαντ να «χτίσει» το καθεστώς βασανιστηρίων του
Ήταν το κατάλληλο τέλος για ένα τέρας που καταδίκασε περισσότερους από 100.000 Εβραίους σε θάνατο. Ο Aλόις Μπρούνερ, κάποτε ο πιο καταζητούμενος Ναζί στον κόσμο, πέρασε τα τελευταία του χρόνια σε ένα κελί στη Δαμασκό, όπου είχε την επιλογή να φάει κάθε μέρα ένα αυγό ή μία τομάτα.
Αλλά στις δεκαετίες που πέρασε ως φιλοξενούμενος του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αφού έφυγε από τη μεταπολεμική Γερμανία, ο Μπρούνερ «απέδειξε την αξία» του προτού καταδικαστεί σε φυλάκιση. Ως αναπληρωτής του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν, ο Μπρούνερ είχε επιβλέψει τις απελάσεις Εβραίων από χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία και είχε πραγματοποιήσει ανακρίσεις που φέρεται να άφησαν κηλίδες αίματος και τρύπες από σφαίρες στους τοίχους του γραφείου του.
Ο εγκληματίας πολέμου, που μπορεί να επέζησε μέχρι το 2010, συμβούλευε τον έκπτωτο πλέον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ για μεθόδους βασανιστηρίων που είχε μάθει από σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος του, όπως όταν διετέλεσε διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ντρανσί έξω από το Παρίσι.
Σε αντάλλαγμα, ο πατέρας του ανατραπέντος Σύρου προέδρου, Χαφέζ αλ Άσαντ τον προστάτευσε από την έκδοση . Αλλά ήταν στη θητεία του Χαφέζ -ο οποίος κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του το 2000- που η τύχη του Μπρούνερ άλλαξε αφού αψήφησε τις εντολές να μην δίνει συνεντεύξεις και έτσι, μέχρι τη δεκαετία του 1990, φυλακιστεί. Μέχρι τότε, είχε επιβιώσει από δύο επιστολικές βόμβες που στάλθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών που τον έκαναν να χάνει το ένα μάτι και όλα τα δάχτυλα στο αριστερό του χέρι.
Ο κυνηγός των Ναζί Eφραίμ Ζουρόφ είπε το 2014 ότι ήταν «99% σίγουρος» ότι ο Μπρουνέρ έζησε μέχρι το 2010 προτού ταφεί σε μια άγνωστη πλέον τοποθεσία στη Δαμασκό. Ο εγκληματίας πολέμου είχε περιγραφεί κάποτε από τον Άιχμαν -ο οποίος εκτελέστηκε στο Ισραήλ το 1962 αφού συνελήφθη από τη Μοσάντ στην Αργεντινή- ως «δεξί του χέρι».
Ο Άιχμαν τον έστελνε να επιβλέπει τις απελάσεις όποτε ένιωθε ότι προχωρούσαν αργά. Είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο κυνήγι των Εβραίων που είχαν καταφύγει στη σχετική ασφάλεια της ιταλοκρατούμενης ζώνης στη Γαλλική Ριβιέρα. Θεωρείται ότι έστειλε 47.000 Εβραίους στην Αυστρία, 44.000 στην Ελλάδα, 23.500 στη Γαλλία και 14.000 στη Σλοβακία σε στρατόπεδα. Οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν.
Ο κυνηγός των Ναζί Σιμον Βίζενταλ έγραψε στα απομνημονεύματά του το 1989: «Μεταξύ των εγκληματιών του Τρίτου Ράιχ που είναι ακόμα ζωντανοί, ο Αλόις Μπρούνερ είναι αναμφίβολα ο χειρότερος. Στα μάτια μου, ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών. Ενώ ο Άντολφ Άιχμαν εκπόνησε το σχέδιο του γενικού επιτελείου για την εξόντωση των Εβραίων, ο Μπρούνερ το εφάρμοσε».
Ο Μπρούνερ, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη από γαλλικό δικαστήριο το 2001, έφυγε από τη Γερμανία για την Αίγυπτο το 1953 με διαβατήριο στο όνομα του Γκέοργκ Φίσερ. Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη του 1987 στους Chicago Sun Times, είχε δηλώσει ότι δεν μετάνιωσε για το ρόλο του στο Ολοκαύτωμα.
«Τους άξιζε να πεθάνουν γιατί ήταν πράκτορες του διαβόλου και ανθρώπινα σκουπίδια. Δεν έχω μετανιώσει και θα το έκανα ξανά», είπε. Τα εγκλήματα του Μπρούνερ αποκαλύφθηκαν όταν ο Άιχμαν δικάστηκε στο Ισραήλ. Προέκυψε επίσης ότι είχε προσπαθήσει να κανονίσει την απαγωγή του γιατρού Nαούμ Γκόλντμαν, του προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, ώστε να μπορέσει να τον ανταλλάξει με τον Άιχμαν.
Αλλά το σχέδιο κατέρρευσε όταν πρώην διοικητές των Ναζί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και το σχέδιο διέρρευσε στον Βίζενταλ. Ο Μπρούνερ ζούσε στη Δαμασκό στην οδό George Haddad 22, όπου ζούσαν και άλλοι εξόριστοι Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένου του Φαντζ Στανγκλ, του πρώην διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης «Τρεμπλίνκα»
Ωστόσο, οι κινήσεις του Μπρούνερ περιορίστηκαν όλο και περισσότερο τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 αφού έδωσε πολλές συνεντεύξεις κατά παράβαση των εντολών του Άσαντ του πρεσβύτερου να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Το 1996, ο Άσαντ διέταξε την επ' αόριστον φυλάκισή του. Ένας φρουρός είπε ότι «η πόρτα έκλεισε και δεν άνοιξε ποτέ ξανά».
Λέγεται ότι ένας Σύρος διοικητής έδωσε εντολή στους δεσμοφύλακες: «Μην σκοτώσετε αυτό το γουρούνι, αλλά μην προσπαθήσετε να τον κρατήσετε στη ζωή». Αλλά ο Μπρούνερ έζησε περισσότερο από τον ίδιο τον Χαφέζ, ο οποίος πέθανε το 2000. Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι ο γιος του Μπασάρ, ένας πρώην οφθαλμίατρος θα ήταν διαφορετικός, αλλά συνέχισε τη βασιλεία του τρόμου του πατέρα του και δεν κατάφερε να παραδώσει στις αρχές τον Μπρούνερ.
Νέα βίντεο που κοινοποιήθηκαν από αντάρτες στη Συρία αποκάλυψαν μία «σιδερένια πρέσα» που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να συνθλίψει και να εκτελέσει κρατούμενους στη διαβόητη φυλακή «Σαΐντνάγια» κοντά στη Δαμασκό. Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι δεκάδες άνθρωποι εκτελούνταν κρυφά κάθε εβδομάδα πίσω από τις κλειστές της πόρτες, εκτιμώντας ότι έως και 13.000 Σύροι σκοτώθηκαν μεταξύ 2011 και 2016.
Τα πλάνα από αυτό που φαίνεται να είναι κάποιο είδος μεγάλης υδραυλικής πρέσας μέσα στη φυλακή δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί, αλλά ιστορίες βασανιστηρίων, στερήσεων, πείνας και εκτελέσεων έχουν τεκμηριωθεί ευρέως. Οι Σύροι αντάρτες έχουν πλέον εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο για να απελευθερώσουν χιλιάδες κρατούμενους που φέρεται να είναι παγιδευμένοι σε μυστικά κελιά θαμμένα βαθιά κάτω από τη φυλακή παρά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ το Σαββατοκύριακο.