Αυστραλία: Παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών θα αντιμετωπίζουν ίδιες ποινές με ενήλικες

Ο νόμος αφορά εγκλήματα όπως δολοφονίες, σοβαρές επιθέσεις και διαρρήξεις

Αυστραλία: Παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών θα αντιμετωπίζουν ίδιες ποινές με ενήλικες
4'

Η πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ψήφισε νόμους σύμφωνα με τους οποίους παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών θα υπόκεινται στις ίδιες ποινές με τους ενήλικες, εάν καταδικαστούν για εγκλήματα όπως δολοφονίες, σοβαρές επιθέσεις και διαρρήξεις.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι αυστηρότεροι κανόνες επιβολής ποινών αποτελούν απάντηση στην «οργή της κοινότητας για τα εγκλήματα που διαπράττονται από νεαρούς παραβάτες» και θα λειτουργήσουν ως μέτρο αποτροπής, όπως αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει έρευνες που δείχνουν ότι οι αυστηρότερες ποινές δεν μειώνουν την παραβατικότητα των νέων και στην πραγματικότητα μπορεί να την ενισχύσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι αγνοούν τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (LNP) - το οποίο κέρδισε τις εκλογές στην πολιτεία τον Οκτώβριο - έκανε τους κανόνες σήμα κατατεθέν της εκστρατείας του, λέγοντας ότι θέτουν τα «δικαιώματα των θυμάτων» πάνω από τα «δικαιώματα των εγκληματιών».

«Αυτοί οι νόμοι είναι για κάθε κάτοικο του Κουίνσλαντ που αισθάνθηκε ποτέ ανασφαλής και έπεσε θύμα νεανικού εγκλήματος σε ολόκληρη την πολιτεία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός (της πολιτείας) Ντέιβιντ Κρισαφούλι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Πριν από την ψηφοφορία, και οι δύο πλευρές είχαν υποστηρίξει ότι το Κουίνσλαντ βρισκόταν στη μέση ενός «κύματος νεανικής εγκληματικότητας» και ότι μια πιο τιμωρητική προσέγγιση ήταν απαραίτητη για την καταπολέμηση του ζητήματος.

Όμως, τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας, δείχνουν ότι η νεανική εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στο Κουίνσλαντ τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό της καταγεγραμμένης ιστορίας το 2022 και έκτοτε παραμένει σχετικά σταθερή.

Τα στοιχεία από την Αστυνομική Υπηρεσία του Κουίνσλαντ και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας καταδεικνύουν επίσης σαφή πτωτική τάση.

Οι νέοι νόμοι

Οι νέοι νόμοι απαριθμούν 13 αδικήματα τα οποία θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρότερες ποινές φυλάκισης όταν διαπράττονται από νέους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής ισόβιας κάθειρξης για φόνο, με περίοδο 20 ετών χωρίς αναστολή.

Προηγουμένως, η ανώτατη ποινή για νεαρούς παραβάτες που καταδικάζονταν για φόνο ήταν 10 χρόνια φυλάκιση, ενώ η ισόβια κάθειρξη εξετάζεται μόνο εάν το έγκλημα ήταν «ιδιαίτερα φρικτό».

Η Ένωση Αστυνομικών του Κουίνσλαντ χαρακτήρισε τις αλλαγές «ένα άλμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ η νέα Γενική Εισαγγελέας του Κουίνσλαντ, Deb Frecklington, λέει ότι θα δώσει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να «αντιμετωπίσουν καλύτερα τα πρότυπα παραβατικότητας» και να «καταστήσουν τους ανθρώπους υπεύθυνους για τις πράξεις τους».

Όμως, η Frecklington σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τα διεθνή πρότυπα, ότι τα παιδιά των ιθαγενών θα επηρεαστούν δυσανάλογα και ότι περισσότεροι νέοι είναι πιθανό να κρατούνται σε κελιά της αστυνομίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή τα κέντρα κράτησης θα είναι γεμάτα.

Το Κουίνσλαντ έχει ήδη περισσότερα παιδιά υπό κράτηση από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία ή περιοχή της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός Κρισαφούλι δήλωσε την Πέμπτη ότι αν και μπορεί να υπάρξει «πίεση βραχυπρόθεσμα», η κυβέρνησή του έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να «παραδώσει μια σειρά από άλλα κέντρα κράτησης και διαφορετικές επιλογές».

Η Επίτροπος της Αυστραλίας για τα παιδιά, Anne Hollonds, χαρακτήρισε τις αλλαγές ως «διεθνή ντροπή».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ ότι «αγνοεί τα στοιχεία» που δείχνουν ότι «όσο νεότερα ένα παιδί έρχεται σε επαφή με το σύστημα δικαιοσύνης, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να διαπράττει σοβαρότερα εγκλήματα».

«Το γεγονός ότι οι διατάξεις [του νομοσχεδίου] στοχεύουν τα παιδιά μας που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθιστά αυτή την υποχώρηση από τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη πιο σοκαριστική», ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία σε κοινοβουλευτική ακρόαση σχετικά με το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι οι νόμοι θα μπορούσαν να έχουν ακούσιες συνέπειες για τα θύματα, με τα παιδιά να είναι λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ένοχα λόγω των αυστηρότερων ποινών, με αποτέλεσμα περισσότερες δίκες και μεγαλύτερες δικαστικές καθυστερήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή