Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι βρήκε τον τάφο της Κλεοπάτρας
Η προτομή «μυστήριο» και τα ευρήματα που «μαρτυρούν» την ταυτότητα του τάφου
Μία σπουδαία ανακάλυψη ισχυριζεται ότι πέτυχε η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ, η οποία αναζητά τον τάφο της Κλεοπάτρας για περισσότερα από 20 χρόνια.
Όπως αναφέρει η ίδια, η ομάδα της ανακάλυψε μία μικρή μαρμάρινη προτομή στο ιερό Ταπόσιρις Μάγκνα, στην ομώνυμη αρχαία πόλη δυτικά της Αλεξάνδρειας, τα οποία πιστεύει ότι ανήκουν στην βασίλισσα της Αιγύπτου, η προτομή είναι της Κλεοπάτρας και το ιερό είναι ο τάφος της.
Η κεφαλή είναι από λευκό μάρμαρο και αναπαριστά μια γυναίκα με ένα διάδημα, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Μαρτίνεζ έχει δίκιο. «Τα χαρακτηριστικά του προσώπου», λένε, «είναι διαφορετικά από της βασίλισσας Κλεοπάτρας, και η προτομή ίσως ανήκει σε κάποια πριγκίπισσα».
Εκτός από τη μαρμάρινη προτομή της άγνωστης πριγκίπισσας, η ανασκαφή έφερε στο φως το άγαλμα ενός βασιλιά με ένα νέμες (σκέπασμα της κεφαλής που φορούσαν οι φαραώ), μερικά πήλινα σκεύη, μπρούτζινα αγάλματα, ένα φυλαχτό δύο κομματιών χαραγμένο με τη φράση «Η δικαιοσύνη του Ρα έχει ανατείλει» και ένα δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά της γονιμότητας, Χάθορ. Υπήρχαν επίσης 337 νομίσματα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν την Κλεοπάτρα.
Ο Ζάχι Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αναφέρει στο Live Science ότι η προτομή που βρέθηκε δεν προέρχεται καν από την εποχή της Κλεοπάτρας, αλλά είναι ρωμαϊκή. Η Μαρτίνεζ, αντίθετα, επιμένει και θεωρεί ότι το ιερό, το οποίο έχει μελετήσει για μια δεκαετία, περιέχει και τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας.
Ποια ήταν η Κλεοπάτρα
Η Κλεοπάτρα η 7η ήταν μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 51 π.Χ. πέθανε ο Πτολεμαίος ο 12ος, αφήνοντας τον θρόνο στη 18χρονη τότε Κλεοπάτρα και τον 10χρονο αδερφό της, Πτολεμαίο τον 13ο. Όπως ήταν το έθιμο της εποχής, οι δύο βασιλιάδες παντρεύτηκαν. Η Κλεοπάτρα συνδέθηκε ερωτικά με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Τελικά, πέθανε το 30 π.Χ. και έμεινε στην ιστορία για την ικανότητά της να συνάπτει συμμαχίες.