«Baby boom» για τις γκρίζες φώκιες - Έκρηξη γεννήσεων στην άγρια ζωή της Βρετανίας
Μεγάλη αύξηση των γεννήσεων για τις γκρίζες φώκιες από το πουθενά...
Οι αποικίες γκρίζας φώκιας ακμάζουν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αγγλίας μετά από χρόνια.
Παρόλο που η Κάτω Αγγλία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, υπάρχουν μέρη που μπορεί κανείς να δει τη μεγαπανίδα να συγκεντρώνεται σε αριθμούς που θα περίμενε κανείς να δει στην Αφρική.
Η παραλία 10 μιλίων στο Orford Ness στο Σάφολκ και η παραλία Horsey 50 μίλια βόρεια στο Νόρφολκ σφύζουν από αυτά τα μεγάλα ζώα κατά την περίοδο αναπαραγωγής Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.
Μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, 1.200 μικρά φώκιας είχαν γεννηθεί στο Horsey, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.500 πριν από το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου.
Στο Orford Ness, η επιστροφή τους ήρθε από το πουθενά. Πίσω στο 2021, κατά μήκος μιας παραλίας που ανήκει στο National Heritage Trust της Αγγλίας και όπου δοκιμάστηκαν όπλα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ο κανόνας ήταν να δει κανείς μηδέν φώκιες. Τότε, μια μέρα, όλα άλλαξαν.
"Τη μια μέρα δεν υπήρχε καμία και την επόμενη μέρα υπήρχαν 200", λέει ο Matt Wilson, διαχειριστής του National Heritage Trust. "Από τότε, επιστρέφουν κάθε χρόνο, και τα νεαρά άτομα έχουν μείνει".
Φέτος, γεννήθηκαν 600 μικρά στην παραλία, και σύμφωνα με τους συντηρητές της φώκιας, το σημερινό ποσοστό θνησιμότητας των μικρών είναι χαμηλότερο από το ποσοστό γεννήσεων.
Οι καταιγίδες αποτελούν σημαντικά γεγονότα θνησιμότητας, καθώς παρασύρουν τα νεογνά στη θάλασσα, και μέρος της φυσιολογικής συμπεριφοράς μιας γκρίζας φώκιας είναι να βαδίζει προς τις παραλίες για να προστατευτεί πίσω από τους αμμόλοφους με βλάστηση. Για το σκοπό αυτό, οι Φίλοι της Φώκιας Horsey, μια τοπική εθελοντική φιλανθρωπική οργάνωση για την άγρια φύση, έχει περιφράξει ένα τμήμα όπου μπορούν να καταφύγουν σε περίπτωση κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τον Wilson και άλλους που μίλησαν στον Guardian, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γκρίζας φώκιας μπορεί να οφείλεται στην παρουσία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά και στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης κατά μήκος των μη τουριστικών παραλιών που παρατηρείται τα τελευταία 10 χρόνια.