Εξαιρετικά σπάνια κέρματα των δύο ευρώ: Αυτά αξίζουν από 150 έως... 10.000 ευρώ!
Κάθε έθνος που είναι μέλος της ευρωζώνης έχει ουσιαστική ελευθερία να αφιερώνει κοπές κερμάτων σε ό,τι επιθυμεί
Τα σπανιότερα, και μάλιστα πολύ σπάνια, κέρματα των δύο ευρώ είναι σίγουρα εξίσου περιζήτητα και δεν είναι λίγα, για το λόγο αυτό σήμερα θα αναλύσουμε σε λίγες γραμμές για ποια δείγματα μιλάμε, το λόγο που οδηγεί τις εκδόσεις με ονομαστική αξία δύο ευρώ να αξίζουν τόσο πολύ και να είναι περιζήτητες, αλλά και το αντίθετο.
Στην πραγματικότητα, η επιτυχία καθορίζει και την αξία, και ως εκ τούτου αυτή μπορεί να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου αλλά και σε συγκεκριμένες φάσεις. Η συλλογή επηρεάζεται επίσης από τον πιο παραδοσιακό νόμο της αγοράς, ο οποίος οδηγεί την αξία ενός αντικειμένου με «σταθερή» σημασία να αυξάνεται ή να παραμένει σταθερή όσο περισσότερο το αντικείμενο προσδιορίζεται ως «επιθυμητό».
Δύο «ειδικά» ευρώ
Κάθε ευρωπαϊκό έθνος που χρησιμοποιεί το ευρώ έχει τη δυνατότητα να εξατομικεύσει κάθε πλευρά των νομισμάτων, ένας όρος που συνήθως αλλάζει μερικές φορές ανά αριθμό ετών, πάντα κατά την κρίση του έθνους. Η συζήτηση αυτή επεκτείνεται στα κέρματα των δύο ευρώ, αντικείμενο εκτός από τα συνηθισμένα κέρματα, και στον αναμνηστικό τύπο, σίγουρα τον πιο ενδιαφέροντα.
Κάθε έθνος που είναι μέλος της ευρωζώνης έχει ουσιαστική ελευθερία να αφιερώνει κοπές κερμάτων αυτής της ονομαστικής αξίας σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και σε συγκεκριμένα γεγονότα και περιστάσεις, αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις σε συγκεκριμένα έτη, έτσι συχνά τα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ είναι στο πλαίσιο επετείων.
Η τελική κατάταξη
Για τον λόγο αυτό, οι αναμνηστικές εκδόσεις είναι κατά μέσο όρο σπανιότερες, αλλά δεν είναι όλες εξίσου σπάνιες. Υπάρχουν από το 2004 και σχεδόν αμέσως οι ενθουσιώδεις χρήστες άρχισαν να παρατηρούν ότι είναι κυρίως τα μικρά κράτη που είναι τα πιο περιζήτητα και περιζήτητα στο πλαίσιο των κερμάτων των δύο ευρώ, για προφανείς λόγους.
- Εκδόσεις όπως αυτή του Αγίου Μαρίνου, αφιερωμένη στον Bartolomeo Borghesi (2004) με αξία έως 150 ευρώ, ή αυτή του Αγίου Μαρίνου αφιερωμένη στο έτος της φυσικής το 2005, με μέγιστη αξία έως 80 ευρώ.
- Χώρες με μικρή έκταση, όπως το Μονακό ή το Βατικανό.
- Νομίσματα όπως αυτά του Μονακό, όπως το νόμισμα του 2015 αφιερωμένο στο Φρούριο στο Βράχο, το οποίο αξίζει έως και σχεδόν 1000 ευρώ αν είναι σε άριστη κατάσταση, ή το νόμισμα του 2021 που σχεδιάστηκε για το γάμο μεταξύ του Αλβέρτου και της συζύγου του Σαρλίν, αξίας 450 ευρώ
- Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα κέρματα των δύο ευρώ του Βατικανού, ξεχωρίζει η έκδοση του 2005 αφιερωμένη στην 20ή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας με τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, αξίας έως και 250 ευρώ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εν λόγω φορείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κόψουν οι ίδιοι τα κέρματα, οπότε χρησιμοποιούνται τα νομισματοκοπεία και τα πολυγραφεία μεγαλύτερων κρατών, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα γαλλικά ή τα ιταλικά.
Προφανώς η κατάσταση διατήρησης είναι πολύ σημαντική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκπομπές αυτού του τύπου που αξίζουν πολλά, αλλά μόνο αν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.
Ορισμένες, ωστόσο, είναι δύσκολο να βρεθούν με τη γενική έννοια, επειδή αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για συλλέκτες και αυτή είναι η περίπτωση του νομίσματος των δύο ευρώ του Μονακό, του πρώτου αναμνηστικού, από το 2007, που σχεδιάστηκε για να θυμίζει την ιστορική μορφή της Γκρέις Κέλι, ηθοποιού και στη συνέχεια πριγκίπισσας του Πριγκιπάτου, της οποίας το προφίλ αποτελεί ομοίωμα της πριγκίπισσας.
Η αξία του σήμερα είναι πολύ υψηλή που ξεπερνά τις χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10 χιλιάδες!