Επανήλθε η κυβερνητική πλειοψηφία στο Πακιστάν

Ένας από τους κύριους συμμάχους της πακιστανικής κυβέρνησης...
2'

Ένας από τους κύριους συμμάχους της πακιστανικής κυβέρνησης, το κόμμα "Κίνημα Μουταχίντα Καούμι" (MQM), ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή του στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία μετά την κίνηση αυτή αποκτάει και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απομακρύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, το ενδεχόμενο ανατροπής της από την αντιπολίτευση.

"Το MQM ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει στους κόλπους της κυβέρνησης για το συμφέρον της χώρας και της δημοκρατίας", δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ο Ραζά Χαρούν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πακιστανό πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

Ο Γκιλάνι μετέβη στο Καράτσι, το προπύργιο του MQM, στο νότιο Πακιστάν, για να πείσει τους ηγέτες του να επιστρέψει το κόμμα αυτό στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το MQM αποχώρησε από την κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, διαμαρτυρόμενο ότι η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων είναι "αφόρητη" για τους Πακιστανούς.

Ο πρωθυπουργός Γκιλάνι ανακάλεσε χθες το βράδυ την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, την οποία είχε αποφασίσει πρόσφατα η κυβέρνησή του, υποχωρώντας έτσι σε ένα από τα κύρια αιτήματα του MQM για να επιστρέψει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η επάνοδος του κόμματος αυτού στους κόλπους της πακιστανικής κυβέρνησης δεν θέτει ωστόσο τέλος στην πολιτική κρίση, μολονότι απομακρύνει προσωρινά το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να τελεί περισσότερο από ποτέ υπό την πίεση των εταίρων του, οι οποίοι ζητούν μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα του αγώνα κατά της διαφθοράς.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ έδωσε διορία έξι ημερών στον Γκιλάνι να λάβει 11 μέτρα, μεταξύ των οποίων και η ακύρωση της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, έχει έκτοτε πολλαπλασιάσει τις διαβουλεύσεις.