Λευκορωσία: "Γερμανία και Πολωνία σχεδίαζαν πραξικόπημα"

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Λευκορωσία κατηγόρησαν σήμερα τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και της Πολωνίας...

1'

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Λευκορωσία κατηγόρησαν σήμερα τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και της Πολωνίας ότι προσπάθησαν να ενορχηστρώσουν πραξικόπημα κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα.

Η επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά την Λευκορωσία από το 1994, οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις.

Η εφημερίδα Sovietskaya Belarussia, που θεωρείται ότι εκφράζει την κυβέρνηση Λουκασένκο, δημοσίευσε σήμερα αντίγραφα τα οποία υποστηρίζει ότι είναι σχόλια προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης και δείχνουν ότι σχεδιαζόταν πραξικόπημα.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας και της Γερμανίας έπαιξαν ένα ρόλο στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2009. Η Πολωνία έγινε το μέρος για την οργάνωση δυνάμεων ικανών να ανατρέψουν τις νόμιμες αρχές της Λευκορωσίας. Ειδικά στρατόπεδα εκπαίδευσης δημιουργήθηκαν εκεί για τους ακτιβιστές. Η μελλοντική άρχουσα τάξη εκπαιδεύτηκε εκεί" αναφέρει η εφημερίδα.

"Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ήρθαν στο Μινσκ σε βαλίτσες, συνοδευόμενα από χαμόγελα και διαβεβαιώσεις καλής συμπεριφοράς" σημειώνει ακόμη η εφημερίδα, αναφερόμενη στην χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από την Δύση.

Την ίδια ώρα, δικαστήριο της Λευκορωσίας διέταξε χθες Πέμπτη έναν Πολωνό δημοσιογράφο να καταβάλει πρόστιμο 580 δολαρίων για τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Άντρεϊ Πόσομπουτ, ο οποίος εργάζεται στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, παρανόμησε στις 19 Δεκεμβρίου βοηθώντας άλλους να συμμετάσχουν σε μία παράνομη δημόσια συγκέντρωση.

Ο Πολωνός δημοσιογράφος συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου και αφέθηκε ελεύθερος πριν από δύο ημέρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή