«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Ρωσία το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Ρωσία το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία που υποβλήθηκε χθες στον ΟΗΕ από δυτικές χώρες, απειλώντας να ασκήσει βέτο εάν τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Ρωσία το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία
2'

«Στο σύνολό του το σχέδιο τους δεν είναι ισορροπημένο.Μόνο στην συριακή κυβέρνηση επιβάλλονται υποχρεώσεις, και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Εντωμεταξύ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν σήμερα να συζητούν αυτό το δυτικό σχέδιο ψηφίσματος για την άσκηση πίεσης στη Δαμασκό, αλλά η Ρωσία παραμένει «απολύτως αντίθετη» με την ιδέα των κυρώσεων κατά της συμμάχου της Συρίας, σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι πρέσβεις των πέντε χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία) συναντήθηκαν σήμερα το πρωί για μία ώρα στην έδρα του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Ιγκόρ Πανκίν απέρριψε την ιδέα να υπάρξει επίκληση του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιλαμβάνει την απειλή κυρώσεων και ανάληψης στρατιωτικής δράσης. «Είμαστε απολύτως αντίθετοι με (το να υπάρξει επίκληση στο Κεφάλαιο 7», είπε ο κ. Πανκίν στους δημοσιογράφους. «Τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε πάνω σε αυτό, είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν την περνάμε», τόνισε. Στο κείμενό τους, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δίνουν διορία δέκα ημερών στη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαριά όπλα της από τις εξεγερμένες πόλεις, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων. Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Αναφέρεται στο άρθρο 41 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις, όπως την επιβολή εμπάργκο, για να καμφθεί μια απείθαρχη χώρα, αλλά όχι στρατιωτική επέμβαση. Το ψήφισμα παρατείνει επίσης για 45 ημέρες την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ (Misnus). Η Ρωσία είχε προτείνει από την πλευρά της την Τρίτη ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της Misnus αλλά δεν είχε αναφερθεί σε κυρώσεις.Τα δύο σχέδια ψηφίσματος θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα από όλους τους πρεσβευτές των 15 χωρών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή