Με κυρώσεις απειλούν τη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες με κυρώσεις από μέρους των ΗΠΑ...

2'

Η Λευκορωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες με κυρώσεις από μέρους των ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που δεν απελευθερώσει «το ταχύτερο» όλους τους φυλακισμένους αντιφρονούντες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Μάλια, ο οποίος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες.

«Η Λευκορωσία πρέπει να ελευθερώσει τώρα τους πολιτικούς κρατούμενους» ανέφερε ο κ. Μάλια, ο οποίος θα ταξιδεύσει στο Μινσκ το Σάββατο.

«Οι αποφάσεις (για την επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία) θα ληφθούν εντός δύο εβδομάδων. Αν η κυβέρνηση της Λευκορωσίας θέλει να πάει προς μία άλλη κατεύθυνση, πρέπει να το κάνει τώρα» προειδοποίησε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην θεώρηση των διαβατηρίων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι για την καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, μετά από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου, προσέθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, απείλησε επίσης με επιβολή συγκεριμένων μέτρων και ειδικότερα με την απαγόρευση παραμονής στην Ευρώπη του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο εάν δεν απελευθερώσει από σήμερα έως το τέλος του μήνα τους διαφωνούντες.

«Μελετάται να επαναφέρουμε ταξιδιωτική απαγόρευση για τον πρόεδρο Λουκασένκο αλλά και για άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος του στην περίπτωση που δεν απελευθερωθούν όλοι οι διαφωνούντες κρατούμενοι», δήλωσε η κ. Άστον μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα διεξαχθεί στις 31 Ιανουαρίου, επισήμανε η κ. Άστον, η οποία πάντως τόνισε ότι επιθυμεί «να διατηρηθεί ανοικτός ο πολιτικός διάλογος με τη Λευκορωσία».

Η ταξιδιωτική απαγόρευση κατά του κ. Λουκασένκο είχε ξανατεθεί, το 2006 αλλά διεκόπη πριν από δύο χρόνια ώστε να καταστεί δυνατή η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου της ΕΕ με το Μινσκ και να ωθηθεί το καθεστώς σε δημοκρατικές αλλαγές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή