Προσπάθεια απομόνωσης της Συρίας από τις ισλαμικές χώρες
Οι μουσουλμανικές χώρες συνήλθαν χθες σε έκτακτη σύνοδο στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και αποφάσισαν την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Τη στιγμή που η συριακή κρίση διανύει τον 17ο μήνα της, έπειτα από μία λαϊκή εξέγερση που εξελίχθηκε σε ανοικτή ένοπλη σύρραξη που έχει αφήσει πίσω της 23.000 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου συμφώνησαν ως προς την "ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας στη Συρία" και την αποπομπή της από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του ΟΙΣ που εκπροσωπεί ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους ανά τον κόσμο.
Στη Γενεύη, νέα έκθεση της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και τους παραστρατιωτικούς "σαμπίχα" για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Η Επιτροπή διαπιστώνει "σημαντική επιδείνωση" της κατάστασης από τις 15 Φεβρουαρίου και γνωστοποιεί ότι καταρτίζει απόρρητο κατάλογο προσώπων και ομάδων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για δικαστικές διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα για να τερματίσει επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τερματισθεί η σύρραξη που έχει καταστρέψει τη χώρα.
Η αποστολή των παρατηρητών τερματίζεται τα μεσάνυκτα της Κυριακής και η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για την ανανέωσή της, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών. Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμφωνήσουν για τη διατήρηση γραφείου στη Δαμασκό το οποίο θα υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου διεθνούς μεσολαβητή που θα αντικαταστήσει τον Κόφι Αναν.