Δολοφονήθηκε η «Βασίλισσα της Κοκαΐνης» στην Κολομβία
Η συναρπαστική ιστορία της Γκρισέλντα Μπλάνκο που έμαθε τα «κόλπα» του λαθρεμπορίου κόκας στον άρχοντα των καρτέλ Πάμπλο Εσκομπάρ!
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Ήταν ένα ζεστό μεσημέρι, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Μια παχουλή ηλικιωμένη περπάτησε νωχελικά προς την είσοδο του κρεοπωλείου. Βρισκόμαστε σε μια γειτονιά του Μεντεγίν της Κολομβίας, εδώ που το εμπόριο κοκαΐνης είναι εξίσου διαδεδομένο με οποιαδήποτε άλλη –νόμιμη- εργασία. Δύο νεαροί στο απέναντι πεζοδρόμιο κινήθηκαν νευρικά, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Φάνηκαν να περίμεναν κάποιον. Τα μάτια του ενός καρφώθηκαν στην είσοδο του κρεοπωλείου όπου πριν λίγα λεπτά μπήκε η γυναίκα με τα γκρίζα μαλλιά. Ο άλλος παρατηρούσε με αγωνία τον δρόμο, μία στα δεξιά του και μία στα αριστερά του.
Λίγο αργότερα η παχουλή γυναίκα εμφανίστηκε στην πόρτα, κρατώντας μια σακούλα με τα ψώνια της. Οι δύο άντρες ξανακοιτάχτηκαν και με αστραπιαίες κινήσεις, έβαλε ο ένας μπροστά την μοτοσικλέτα τους και ο άλλος τράβηξε τα πιστόλι που είχε κρυμμένο κάτω από τη ζώνη του, πλησίασαν την ανήμπορη γυναίκα και την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Εξαφανίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα…
Η νεκρή δεν ήταν απλά μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ήταν η Γκρισέλντα Μπλάνκο, η «νονά» του εμπορίου κόκας στην Κολομβία. Πέθανε με τον τρόπο που έζησε ολόκληρη την ζωή της –σε μια σκηνή από σενάριο αστυνομικής ταινίας. Στην πραγματικότητα, δεκάδες σενάρια έχουν γραφτεί με αφορμή πράγματα που εκείνη είχε κάνει στην στην 40χρονη «καριέρα» της στον κόσμο των ναρκωτικών.
Η βασίλισσα και ο βασιλιάς της κοκαΐνης
Η 69χρονη Μπλάνκο είχε γίνει διάσημη τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 όταν οι αμερικανικές αρχές την είχαν ονομάσει «μία από τους πιο διαβόητες βαρόνους ναρκωτικών». Κοφτερό μυαλό και εξοικειωμένη με τις μεθόδους των εμπόρων ναρκωτικών της χώρας της, βρήκε νέους τρόπους για να καταφέρει να περνάει το «εμπόρευμά» της στο Μεξικό και από εκεί στις ΗΠΑ –και πολλές φορές κατ’ ευθείαν σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες ή η Νέα Υόρκη.
Το 1985 η καριέρα της έμοιαζε να φτάνει ξαφνικά προς το τέλος της. Συνελήφθη κάπου στην Καλιφόρνια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60ετών. Ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο τριών αντρών –και βεβαίως για μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης στην αμερικανική πολιτεία. Έμεινε στη φυλακή για 20 χρόνια, αλλά είχε προλάβει να διδάξει όλα τα μυστικά της στον προστατευόμενό της, τον Πάμπλο Εσκομπάρ, το πιο διαβόητο βαρώνο της ιστορίας του λαθρεμπορίου της κοκαΐνης.
Aπό τη φυλάκιση της Μπλάνκο και μέχρι το 1993 όταν σκοτώθηκε από την κολομβιανή αστυνομία, ο Εσκομπάρ ήταν ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των ναρκωτικών, στήνοντας το διαβόητο καρτέλ του που ήταν υπεύθυνο για την διακίνηση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ. Η δράση της Μπλάνκο, πάντως, δεν περιορίστηκε από την φυλάκισή της. Λειτουργώντας ως συνεργάτις του Εσκομπάρ, έδινε εντολές μέσα από τη φυλακή για διάφορες δολοφονίες. Οι αμερικανικές αρχές, μάλιστα, κάποια στιγμή την κατηγόρησαν ως υπεύθυνη για περίπου 40 φόνους μόνο στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν κατάφεραν να τις αποδείξουν, με αποτέλεσμα η Μπλάνκο να αποφυλακιστεί το 2004. Λίγα χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το 1979, στο απόγειο της «δόξας» της είχε οργανώσει μια φονική επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στην Φλόριντα! Αλλά η Μπλάνκο είχε πια γυρίσει στο Μεντεγίν και ήταν άφαντη…
Η ζωή στην Κολομβία και τις ΗΠΑ
Η Γκρισέλντα Μπλάνκο φαίνεται ότι απολάμβανε ιδιαίτερα το ρόλο της. Της άρεσε να τη φωνάζουν «βασίλισσα της κοκαΐνης», «Μαύρη Χήρα» και «Νονά». Τόσο, ώστε σε ένα από τα τέσσερα παιδιά της (όλοι γιοι) έχει δώσει το όνομα… Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο!
Η εμπλοκή της με το έγκλημα ξεκίνησε ήδη από τα 11 της χρόνια, όταν έκανε τον πρώτο της φόνο. Απήγαγε ένα συνομήλικό της παιδί από μια καλή γειτονιά του Μεντεγίν και ζήτησε λύτρα από τους γονείς του. Όταν είδε ότι δεν θα κατάφερνε να πάρει τα χρήματα που ήθελε, το σκότωσε για να απαλλαγεί από αυτό. Από τα 14 και μέχρι τα 20 της κατέφυγε στην πορνεία για να βγάζει τα προς το ζην.
Το 1975 έφυγε για τη Νέα Υόρκη με τον δεύτερό της άντρα και εκεί ξεκίνησε το εμπόριο κοκαΐνης. Όταν οι αρχές την ενέπλεξαν στη μεγαλύτερη ως τότε υπόθεση ναρκωτικών στην ιστορία, γύρισε στην Κολομβία, αλλά μόνο για λίγο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε ήδη στήσει τη νέα της επιχείρηση στο Μαϊάμι. Αλλά αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί, καθώς ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στα καρτέλ και οι αντίπαλοί της έκαναν το παν για να την βγάλουν από τη μέση. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου και τελικά συνελήφθη.
Για τον φόνο της, οι αρχές του Μεντεγίν δήλωσαν ότι δεν ξέρουν την ταυτότητα των δραστών, αλλά εικάζουν ότι πρόκειται για μέλη κάποιου ανταγωνιστικού καρτέλ –ή για «σικάριος» (πληρωμένους δολοφόνους). Στα 69 της, η «Μαύρη Χήρα» δεν είχε εγκαταλείψει ακόμη την τέχνη της.
Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Κυκλοφόρησε άλμπουμ με αυτοκόλλητα του Εσκομπάρ
Ικανοποίηση στις Η.Π.Α. για τις διαπραγματεύσεις Σάντος - FARC