Ο άνθρωπος που προκάλεσε την κατακραυγή των Γάλλων!
Με την δήλωσή του ότι θα πολιτογραφηθεί Βέλγος για να γλιτώσει τα νέα φορολογικά μέτρα του Ολάντ, ο Αρνό προκάλεσε τη μήνη των Γάλλων, με αποκορύφωμα το οργισμένο εξώφυλλο της Liberation. Ποιος είναι, όμως, ο προκλητικός Γάλλος δισεκατομμυριούχος;
Όταν ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα υποστούν οι Γάλλοι μέχρι να τελειώσει η κρίση, οι «μη έχοντες» αντέδρασαν λιγότερο από τους πλούσιους. Και περισσότερο απ' όλους αντέδρασε ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος θυμήθηκε ότι ένα κομμάτι της σκούφιας του κρατάει από το Βέλγιο. Δήλωσε ότι θα πάρει την βελγική υπηκοότητα για να γλιτώσει την αύξηση του φόρου από 50% σε 75% για όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ασχέτως αν η δήλωση του Γάλλου δισεκατομμυριούχου έγινε περισσότερο για να προκαλέσει εντυπώσεις –αφού πρόκειται για έναν χαρακτήρα αρκετά εκκεντρικό και επηρμένο-, οι αντιδράσεις των Γάλλων ήταν δριμύτατες. Το αποκορύφωμα ήταν το πρωτοσέλιδο της αριστερής Liberation με τον τίτλο «Σκάσε μαλάκα πλούσιε!».
Ο κύρος Louis Vuitton Moet Hennesy
Ποιος είναι όμως ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος Γάλλος πολίτης (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, δήλωσε: «Είμαι και θα παραμείνω Γάλλος φορολογούμενος»); Στα 64 του είναι ο αυτοκράτορας των ειδών πολυτελείας, αφού πρόκειται για τον πρόεδρο της περίφημης Louis Vuitton Moet Hennessy. Στον όμιλο των επιχειρήσεών του, εκτός από τις Louis Vuitton και Moet Hennesy, του οίκου μόδας, δηλαδή, και της περίφημης σαμπάνιας, αντίστοιχα, ανήκουν και οι εξής εταιρείες πολυτελών ειδών, μεταξύ άλλων:
Krug (σαμπάνια)
Veuve Clicquot (σαμπάνια)
Mercier (οινοπνευματώδη)
Château d'Yquem (οινοπνευματώδη)
Glenmorangie (ουίσκι)
Belvedere (βότκα)
Ardbeg (οινοπνευματώδη)
Domaine Chandon (κρασιά)
Fendi (οίκος μόδας)
Donna Karan (οίκος μόδας)
Emilio Pucci (οίκος μόδας)
Givenchy (οίκος μόδας)
Kenzo (οίκος μόδας)
Berluti (οίκος μόδας)
Marc Jacobs (οίκος μόδας)
Loewe (οίκος μόδας)
Céline (οίκος μόδας)
Thomas Pink (οίκος μόδας)
Acqua di Parma (αρώματα και καλλυντικά)
Parfums Christian Dior (αρώματα και καλλυντικά)
Guerlain (αρώματα και καλλυντικά)
Bulgari (κοσμήματα και ρολόγια)
TAG Heuer (ρολόγια)
Zenith Watches (ρολόγια)
Hublot Watches (ρολόγια)
Chaumet (κοσμήματα και ρολόγια)
Sephora (καταστήματα καλλυντικών)
Αλαζονικός και εκκεντρικός
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τις δραστηριότητες του ομίλου του, στον οποίο είναι επικεφαλής από το 1987, ο Αρνό συσσωρεύει κάθε χρόνο τεράστια πλούτη. Είναι μάλιστα ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Το πώς κατάφερε να τα πετύχει όλα αυτά, το έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του «Δημιουργικό Πάθος», όπου πολλά από τα σχόλιά του έχουν την αλαζονεία ενός «γαλαζοαίματου». Γι' αυτόν τον λόγο και ο αριστερός Τύπος στην Γαλλία τον είχε ανέκαθεν «στην μπούκα», κατηγορώντας τον πώς προβάλει το πρότυπο του υπερφίαλου καταναλωτισμού και χαρακτηρίζοντάς τον «Πάπα της πολυτέλειας».
Το χειρότερο για τους διώκτες του, είναι ότι ο Αρνό –όπως έκανε και με την δήλωσή του για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης Ολάντ- δεν διστάζει ποτέ να δείξει πως θα κάνει το παν για να κερδίσει περισσότερα και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από φόρους ή από αποτυχημένες επιχειρήσεις. Όταν το 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν πήρε την εξουσία, ο Αρνό σηκώθηκε κι έφυγε από τη χώρα, μην αντέχοντας την ιδέα ενός σοσιαλιστή Προέδρου!
Είναι στενός φίλος του Νικολά Σαρκοζί και μάλιστα ήταν ο κουμπάρος του στον προηγούμενο γάμο του. Η επιτυχία του, βέβαια, δεν έχει να κάνει μόνο με τις σχέσεις του με τους συντηρητικούς Γάλλους πολιτικούς. Δεν θα μπορούσε να χτίσει μια τέτοια αυτοκρατορία πολυτελών ειδών αν δεν διέθετε εκλεπτυσμένο γούστο και ιδιαίτερο ταλέντο στην διάκριση των πιο σπουδαίων προϊόντων. Είναι ένας μεγιστάνας που μεγάλωσε σε ένα αριστοκρατικό περιβάλλον, έχει σημαντικές σπουδές, ντύνεται πάντα άψογα, παίζει τένις και κλασσική μουσική. Όχι, δηλαδή, κάποιος «κούφιος» νεόπλουτος. Και, μέσω των εταιρειών του, που είναι σημαντικές γαλλικές φίρμες οι περισσότερες, παίζει συχνά τον ρόλο ενός άτυπου πρεσβευτή της κουλτούρας της χώρας του. Γι' αυτές του τις «υπηρεσίες» έχει, άλλωστε, τιμηθεί και με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Διαβάστε επίσης:
Liberation: Σήκω φύγε πλούσιε μ....α!
DW: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να γίνει Βέλγος
Βρυξέλλες: Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πλουσίων