Το ΝΑΤΟ χωρίς τη Ρωσία θα γίνει «παγκόσμιος χωροφύλακας»

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο παίκτες στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Το ΝΑΤΟ χωρίς τη Ρωσία θα γίνει «παγκόσμιος χωροφύλακας»
3'

«Παρ’ όλες τις διαφορές απόψεων, χρειάζονται ο ένας τον άλλο ως εταίροι και ως δυνάμεις εξισορρόπησης. Το ΝΑΤΟ χωρίς τη Ρωσία μπορεί να μετατραπεί σε «παγκόσμιο χωροφύλακα», που βάζει τα συμφέροντά του πάνω από τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ», τόνισε ο αναπληρωτής Υπ.Εξ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι η παλαιότερη διεθνής οργάνωση, αλλά, όπως και πολλές άλλες, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανάγκη εξέλιξης, προσαρμοζόμενη στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, είπε ο κ. Γκρουσκό και συνέχισε:

«Τη δεκαετία του ΄80, η συμμαχία είχε πάντα κατά νου της, την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι φόβοι και αποφάσεις, αλλά η ένταση πάντα διατηρούταν. Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και την έναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία αυτή τη φορά, έχουν αλλάξει πολλά. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ιδανική. Το κύριο πρόσκομμα σήμερα είναι το ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι θέσεις των μερών δεν αλλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενιαίου συστήματος, ενώ το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει το δικό του σύστημα, επιφυλασσόμενο απολύτως του δικαιώματος να καθορίσει τη δομή του συστήματος και να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να συμμετέχουν στις συζητήσεις των παραμέτρων του, δήλωσε ο Γκρουσκό. Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη δομή του συστήματος θα πρέπει να αρχίσουν με την παραχώρηση των εγγυήσεων, ότι δεν στρέφεται κατά των ρωσικών συστημάτων συγκράτησης, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής εξίσωσης, μιά και η πυρηνική ισορροπία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας για δεκαετίες.

Μάλιστα, οι εγγυήσεις δεν θα πρέπει να είναι εκφρασμένες σε μορφή προφορικών διαβεβαιώσεων, αλλά σε μορφή στρατιωτικών και πολιτικών κριτηρίων. Είμαστε έτοιμοι για αυτή τη δουλειά. Δουλειά, η οποία ωστόσο απαιτεί επίσης και την ετοιμότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να δώσουν τέτοιες νομικές εγγυήσεις. Προς το παρόν τέτοιες εγγυήσεις δεν δίνουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και το ΝΑΤΟ. Περισσότερο ή λιγότερο επιτυχής από την άποψη αυτή στάθηκε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, όπου συμφωνήθηκε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν προορίζεται για την αναχαίτιση των ρωσικών μέσων μεταφοράς. Αλλά το ΝΑΤΟ, δυστυχώς, δεν είναι οργάνωση με την οποία μπορεί να επικοινωνεί κανείς μόνο με λόγια. Τα γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι για την επιτυχή συνεργασία απαιτούνται αντίστοιχες εγγυήσεις», παρατήρησε ο Γκρουσκό.

«Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη», συμπλήρωσε ο Ρώσος αναπληρωτής Υπ.Εξ. «δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετατροπής του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα, που κατά τη δράση του βγαίνει έξω από τα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί στρατηγικά, κάτι που έχει για μας ουσιαστική σημασία. Εξάλλου, η Ρωσία θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ αποκλειστικά μέσα στα νομικά περιθώρια, όταν όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι αφοσιωμένα στο διεθνές δίκαιο και σέβονται την προτεραιότητα της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή