"Τρομοκρατικές" οι επιθέσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Τρομοκρατικές ενέργειες χαρακτήρισαν δύο δικαστήρια τις επιθέσεις κατά του δημιουργού των σκίτσων του Μωάμεθ...
2'

Τρομοκρατικές ενέργειες χαρακτήρισαν δύο δικαστήρια τις επιθέσεις κατά του δημιουργού των σκίτσων του Μωάμεθ και της εφημερίδας του, σε Σουηδία και Δανία.

Όπως τόνισε η δημόσια κατήγορος Κίρστεν Ντίρμαν στην καταληκτική αγόρευσή της στο δικαστήριο του Άαρχους της Δανίας, η επίθεση ενός σομαλικής καταγωγής άνδρα στην οικία του γελοιογράφου Κουρτ Βέστεργκαρντ είχε στόχο να διασπείρει «τρόμο και χάος».

Ο συνήγορος του 29χρονου κατηγορουμένου αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως στόχος της επίθεσης απλώς ήταν να εκφοβίσει τον γελοιογράφο και πρόσθεσε πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατόρθωσε να αποδείξει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Μολονότι ο Βέστεργκαρντ διηγήθηκε τις κινηματογραφικές συνθήκες της εισβολής του κατηγορουμένου στην κατοικία του, την Πρωτοχρονιά του 2010, ο 29χρονος αρνήθηκε να ασκήσει το δικαίωμά του για απολογία στο δικαστήριο. Η απόφαση της έδρας αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα εντός της εβδομάδος.
Στην άλλη δίκη στη Σουηδία, το δικαστήριο έκρινε πως ο 37χρονος ύποπτος που είχε συλληφθεί με άλλους τρεις συνεργούς του, σε συνδυασμένη επιχείρηση της δανικής και της σουηδικής αστυνομίας, για την επίθεση εναντίον της εφημερίδας που δημοσίευσε τα βλάσφημα για τον Μωάμεθ σκίτσα, θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση.

Ο 37χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος είχε συλληφθεί με τους συνεργούς του στις 29 Δεκεμβρίου, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Οι κατηγορούμενοι, τρεις εκ των οποίων συνελήφθησαν στη Δανία, πριν από τη σύλληψή τους είχαν συζητήσει πως θα έδεναν και θα σκότωναν όσους περισσότερους μπορούσαν, σύμφωνα με τις συνομιλίες τους που είχαν υποκλαπεί από την αστυνομία, τονίζει η λαϊκή εφημερίδα της Κοπεγχάγης Έκστρα Μπλάντετ στη χθεσινή της έκδοση. Οι τρεις συλληφθέντες στη Δανία αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το παραμικρό στην ανάκρισή τους.