Υπερθέρμανση του πλανήτη: Θα υπάρξει ή όχι...
Τη γνώμη τους σχετικά με τις διαστάσεις του προβλήματος εξέφρασαν στη «Φωνής της Ρωσίας» οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είναι γνώστες της παγκόσμιας ιδιοτροπίας της φύσης.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα CO2. Είναι ένα προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Ταυτόχρονα, υπάρχει η γνώμη, πως ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επηρεάζει ριζικά στο κλίμα του πλανήτη. Και όλη αυτή η συζήτηση για την υπερθέρμανση – είναι μια «συνομωσία» των κινδυνολόγων, πολιτικών και βιομηχάνων.
Στην ερώτηση σχετικά με την επίδραση των εκπομπών του CO2 στην ατμόσφαιρα μπορούμε να απαντούμε: «ναι, επιδρά» και «όχι, δεν επιδρά», επισήμανε στη συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Βλαντίμιρ Κλιμένκο, ο επικεφαλής του επιστημονικού-ερευνητικού εργαστηρίου παγκοσμίων προβλημάτων ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας της Μόσχας:
- Φανταστείτε, πως τα τελευταία 15 χρόνια οι εκπομπές είχαν παγκοσμίως αυξηθεί κατά 20 τις εκατό, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εκπομπές αυτές δε επηρεάζουν την θερμοκρασία; Όχι, δεν είναι έτσι. Υπάρχει άραγε η υπερθέρμανση του πλανήτη; Ναι, υπάρχει. Θα συνεχιστεί και στο μέλλον; Ναι, θα συνεχιστεί. Είναι άραγε επικίνδυνη για τον παγκόσμιο πολιτισμό; Ναι, είναι, εάν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτή την υπερθέρμανση στα πλαίσια του ενός βαθμού από τα σημερινά επίπεδα.
Μέχρι πρόσφατα, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις άλλες αλλαγές του κλίματος προσπαθούσαν να τις καταπολεμήσουν περιορίζοντας τις εκπομπές του άνθρακα από τις διάφορες βιομηχανίες. Ο αγώνας διεξαγόταν στα πλαίσια της Σύμβασης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και των σχετικών συμπράξεων. Αυτοί οι περιορισμοί δεν ήταν αρκετοί. Επιπλέον, οι κύριοι παραγωγοί του CO2 – η Κίνα, η Ινδία, και κυρίως οι ΗΠΑ, - δεν είχαν κάνει καμία δέσμευση λόγω οικονομικών συμφερόντων. Έτσι, ο εκπομπές του άνθρακα δεν μπόρεσαν να περιοριστούν.
Σήμερα οι επιστήμονες προτείνουν να γίνεται η απαλλαγή από το CO2 απευθείας στην ατμόσφαιρα, ή απλά να καλυφθεί η Γη από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία. Όμως οι συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στην φυσική σύνθεση είναι απρόβλεπτες, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του προγράμματος «Το κλίμα και η ενέργεια» του WWF ο Αλεξέι Κοκόριν:
- Θεωρητικά μπορούμε με κάποιο τρόπο να συλλέγουμε το CO2 από την ατμόσφαιρα – αυτή η τεχνολογία υπάρχει, - και να το τοποθετούμε, για παράδειγμα, μέσα στη γη είτε στα βάθη των ωκεανών. Το ζήτημα είναι, πως σήμερα είναι φθηνότερα να ασχοληθούμε με την εξοικονόμηση της ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η θεωρητική δυνατότητα να επιδρούμε απευθείας στο κλίμα, για παράδειγμα, με τη βοήθεια της οθόνης αλάτων θειικού οξέως. Όμως αυτά τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Διότι τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν, πως μπορούμε να «πέσουμε» σε κάποια απότομη αλλαγή του κλίματος, εάν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι σαν την οθόνη αλάτων θειικού οξέως, και απότομα θα έρθει η εποχή των παγετώνων.
Ο καθηγητής Βλαντίμιρ Κλιμένκο θέτει ένα ρητορικό ερώτημα – αν όντως πρέπει να καταπολεμούμε την υπερθέρμανση του πλανήτη:
- Κατά τη δική μου γνώμη – δεν χρειάζεται. Διότι η αναλογία των ανθρωπογενών και των φυσικών παραγόντων δείχνει, πως η ταχύτητα της αύξησης τη θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι μικρότερη αυτής, που είχε φτάσει τα τελευταία 30 χρόνια και η οποία φόβισε τόσο πολύ την παγκόσμια κοινότητα. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι το γεγονός, ότι μειώνεται η ηλιακή δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, μειώνεται η ποσότητα της θερμότητας που φτάνει στη Γη από τον Ήλιο. Έτσι, ο Ήλιος σε μεγάλο βαθμό μειώνει το αυξανόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το άθροισμα των πολλών παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, για το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχει μάλιστα και θετικά αποτελέσματα, για πολλές χώρες της Αφρικής και τα νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κλιματικές αλλαγές θα είναι μοιραίες. Για κάποιες αρνητικές ή θετικές αλλαγές της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει νόημα να μιλάμε μόνο στα πλαίσια συγκεκριμένων γεωγραφικών συντεταγμένων.