Νεκρός δημοσιογράφος στη Δαμασκό

Ένας ακόμη δημοσιογράφος της συριακής τηλεόρασης δολοφονήθηκε στη νότια Δαμασκό, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Νεκρός δημοσιογράφος στη Δαμασκό
2'

Η δολοφονία αποδίδεται στους αντάρτες τους οποίους το καθεστώς αναφέρει σαν "τρομοκράτες".

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο Μπασέλ Ταουφίκ Γιούσεφ σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών οι οποίοι τον κατηγορούσαν ότι ανήκει στους σαμπίχα, την πολιτοφυλακή του καθεστώτος, στη νότια συνοικία Τανταμούν, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών.

Δεκατέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη, στα μέσα Μαρτίου του 2011, της συριακής σύγκρουσης, η οποία έχει επίσης στοιχίσει τη ζωή σε 38 πολίτες την ώρα που έκαναν δημοσιογραφική καταγραφή των γεγονότων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RFS).

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute, IPI) επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή του και στατιστικές πως από το έτος 1997 και μετά, ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων έχει πάρει ανησυχητική, ανοδική πορεία.

Το 2011, 102 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και ο προηγούμενος πιο αιματηρός απολογισμός είχε καταγραφεί το 2009 με 110 θανάτους.

Πρώτη στη λίστα είναι όσοι έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή της Συρίας, που θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη χώρα, με ήδη 36 καταγεγραμμένους νεκρούς δημοσιογράφους.

Ακολουθεί η Σομαλία με 16 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από στοχευμένες επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους δράστες δεν προσήχθη στην δικαιοσύνη, γεγονός που "διαιωνίζει μια κουλτούρα ατιμωρησίας η οποία ενθαρρύνει νέες επιθέσεις", όπως καταγγέλλει το IPI.

Το Μεξικό, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες παραμένουν επίσης πολύ επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο.

Αυτός ο απολογισμός συμπεριλαμβάνει και τους δημοσιογράφους που απεβίωσαν εξαιτίας της δουλειάς τους ή κατά τη διάρκεια κάποιας αποστολής που τους είχε ανατεθεί. Στην έρευνα έχουν καταμετρηθεί και τα τροχαία δυστυχήματα.

Εν τούτοις η "μεγάλη πλειοψηφία" των δημοσιογράφων που καταγράφηκαν έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες επιθέσεις, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή