Σε συσκότιση η «πόλη του φωτός»

Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιο για «ενιαίο συσκοτισμό» στις γαλλικές πόλεις κατά τις βραδινές ώρες απ' τον ερχόμενο Ιούλιο, αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ντελφίν Μπατό. Συγκεκριμένα, τα φώτα στους κεντρικούς δρόμους, τα δημόσια κτίρια και τα καταστήματα θα σβήνουν από τη 1 π.μ έως τις 7 π.μ, σε μια πρωτότυπη κίνηση που «στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ενώ δείχνει και εγκράτεια», κατά τα λεγόμενα του Γάλλου υπουργού.

Σε συσκότιση η «πόλη του φωτός»
2'

Το συγκεκριμένο σχέδιο βρισκόταν και στην ατζέντα του πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά συνολικά 20% έως το 2020. Τον Ιανουάριο μάλιστα είχε μετατρέψει σε νόμο το να σβήνουν τα μαγαζιά και οι εταιρείες τα φώτα «νέον» που χρησιμοποιούσαν, περίπου 3,5 εκατ. στον αριθμό, μεταξύ 1 π.μ και 6 π.μ, κάτι που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο.

Από την απόφαση δεν θα εξαιρούνται ούτε γνωστά τουριστικά και ιστορικά μνημεία του Παρισίου, όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων, το κεντρικό κτίριο της «Luis Vuitton» , καθώς και η σημαία της «La Ville Lumiere», που χρονολογείται στην γαλλική πρωτεύσουσα από την εποχή του Διαφωτισμόυ, που σηματοδοτεί συμβολικά την μάθηση και την «λάμψη» της γνώσης και των επιστημών.

Τα σχέδια αυτά αποδοκιμάστηκαν έντονα από τουε εμπόρους , που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πλήττει κατ' αυτόν τον τρόπο την Γαλλία, η οποία είναι ο υπ' αριθμόν ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο, και προειδοποιούν πως το σχέδιο θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών. Ακόμα, υποστηρίζουν πως θα μειώσει την ασφάλεια για τους πολίτες το βράδυ, όταν θα κυκλοφορούν στο σκοτάδι.

«Υπέροχα! Άλλο ένα θετικό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες και τους τουρίστες. Η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι!», σχολίασε με οξύ τόνο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Γάλλων εμπόρων, Σοφί Μουλέ, που προσθέτει πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει η χώρα φιλικότερη προς το περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο η κοινωνία και η οικονομία.

«Θα μετατραπούμε σε ένα τεράστιο μουσείο, που "αποκοιμιέται" μετά τη δύση του ηλίου», τόνισε ο Κλοντ Μπουγιέ, επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων.

Το αρμόδιο υπουργείο τονίζει πως η αλλαγή δεν θα είναι τόσο καθοριστική για τις πόλεις αλλά και για τα σπουδαία μνημεία των γαλλικών πόλεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ και σήμερα κλείνουν στη 1 π.μ, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί το ρεύμα που χρησιμοποιείται για την φωταγώγηση της Παναγίας των Παρισίων, από τις 54.000 κιλοβατόρες στα 9.000.

Ήδη μελετώνται οι επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στον τουρισμό της Γαλλίας, που συνεισφέρει το 6,5 % του ΑΕΠ της. Να σημειωθεί πως το Παρίσι, σύμφωνα με τις μετρήσεις των δεδομένων για τον τουρισμό το 2011, υπολογίζεται πως υποδέχεται 8,5 εκατ. ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι ξοδεύουν στην πόλη 146 ευρώ την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή