Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για απονομή δικαιοσύνης στα θύματα εγκλημάτων
Αρκετά θύματα εγκλημάτων καθημερινά παρακολουθούν τις υποθέσεις τους να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους και να συνεχίσουν τις ζωές τους.
Το Διεθνές think tank IARS (Ιndependent Academic Research Studies), με έδρα το Λονδίνο, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), τον διεθνή Οργανισμό που εδρεύει στην Ελλάδα και με τη συμμετοχή άλλων 4 Ευρωπαϊκών χωρών, ανέλαβαν τη διεξαγωγή διετούς προγράμματος επανορθωτικής δικαιοσύνης, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα συνεισφέρει στο ορισμό των παραμέτρων της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που αποφορά στη μεταχείριση θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην Ευρώπη.
Η Οδηγία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2012 με στόχο τη θεμελίωση των κατωτάτων δικαιωμάτων και των ορίων υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων.
Το IARS ηγείται της συνεργασίας των πέντε Ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, ενώ το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και από 11 εξωτερικούς ερευνητικούς συνεργάτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αγγλίας, όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Jeremy Wright και ο Δρ. Τheo Gavrielides, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του ΙΑRS θα αναγγείλουν επίσημα την έναρξη του Προγράμματος με τίτλο «Επανορθωτική Δικαιοσύνη στην Ευρώπη- Διαφύλαξη των θυμάτων και ενδυνάμωση των επαγγελματιών»
Ο καθηγητής Τheo Gavrielides αναφέρει : «Το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Αρκετά χρήματα έχουν σπαταληθεί σε από πάνω προς τα κάτω πολιτικές και πρακτικές. «Με την υποστήριξη των συνεργατών μας και της κυβέρνησης το πρόγραμμα αυτό θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στο τρόπο θεώρησης της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και της εφαρμογής της στην Ευρώπη».
Στην εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος θα παραστούν εκπρόσωποι και των πέντε Ευρωπαϊκών Χωρών. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων (Βουλγαρία), του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Βρέμη (Γερμανία), του Ινστιτούτου Επανορθωτικής Δικαιοσύνης Ολλανδίας (Ολλανδία) και φυσικά εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα).
H συνεργασία στοχεύει στη δημιουργία και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, όπως κώδικες, οδηγίες και εγχειρίδια που θα αντικατοπτρίζουν και θα λαμβάνουν υπόψη την οπτική του θύματος.
Τα αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος θα βασίζονται σε δεδομένα και πιλοτικές έρευνες που θα διεξαχθούν σε διαφορετικά Ευρωπαϊκά νομικά συστήματα.
Αυτή η από πάνω προς τα κάτω προσέγγιση στοχεύει στην στήριξη της Ευρωπαϊκής επένδυσης στην Επανορθωτική Δικαιοσύνη μέσω της παροχής στοιχείων για χρήση της και την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων και την ευημερία των θυμάτων αλλά και θυτών.