Αγωνιά ο Ομπάμα για την οικονομία

Κρίσιμη συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου είχε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που απειλεί να ρίξει στην ύφεση την Αμερική.

Αγωνιά ο Ομπάμα για την οικονομία
1'

Σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση πρόταση για αύξηση στην φορολογία όσων κερδίζουν ετησίως 250.000 δολάρια ή και περισσότερα, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται και όλο το 2013 τα κρατικά επιδόματα των εκατομμυρίων ανέργων.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου αποχώρησαν από την συνάντηση χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. Στις 31 Δεκεμβρίου το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει στο ανώτατο προκαθορισμένο όριο, στο αστρονομικό ποσό των 16,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται ότι εδω και 12 χρόνια, από την εποχή του Μπους, με τη συναίνεση και των δύο κομμάτων, ισχύουν φορολογικές απαλλαγές που ευνοούν ιδιαίτερα τους πλούσιους. Τώρα, ο Ομπάμα θέλει οι πλούσιοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο και τα προγράμματα πρόνοιας για τους φτωχούς. Αμφότερες πάντως οι δύο πλευρές, διατείνονται ότι υπερασπίζονται τη μεσαία τάξη.

Στην διαδρομή αυτή αντιπαραθέσεων, ο Ομπάμα είχε πει προεκλογικά ότι θα αυξήσει τους φόρους για τα φυσικά πρόσωπα, που κερδίζουν πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο. Στη συνέχεια στο "παζάρι" με τους Ρεπουμπλικανούς ο Ομπάμα ανέβασε το όριο στις 400.000 δολάρια. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή αντιπρότεινε αύξηση της φορολογίας για ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με εξέγερση των δικών του σκληροπυρηνικών βουλευτών.

Αν δεν επέλθει μια συμφωνία, θα πρέπει να επιβληθούν σταδιακά από την αρχή του έτους μειώσεις δημοσίων δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία 600 δισ. δολαρίων, με τον κίνδυνο να επιστρέψει στην ύφεση η Αμερική, κάτι που θα είχε αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή