ΣΟΚ: Ζωγράφιζε με στάχτη από τα κρεματόρια ναζιστικού στρατοπέδου
Ο εισαγγελέας της πολωνικής πόλης Λούμπλιν διέταξε την έναρξη έρευνας για τη χρήση, από έναν Σουηδό ζωγράφο, τέφρας που συγκέντρωσε από έναν από τους κλιβάνους του κρεματορίου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάιντανεκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπό του.
«Ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα χθες για την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής», ενημέρωσε η Μπεάτα Σικ-Γιανκόφσκα.
Η έρευνα θα έχει ως αντικείμενο πιθανή βεβήλωση, ή κλοπή ανθρωπίνων λειψάνων, ή τάφων, αδικήματα που στην Πολωνία επισύρουν κάθειρξη έως και οκτώ ετών. Το διάστημα της παραγραφής τέτοιων αδικημάτων ανέρχεται το ανώτερο σε 15 έτη, αναλόγως με τη βαρύτητα της πράξης.
Ο Σουηδός ζωγράφος Καρλ Μίχαελ φον Χάουσβολφ είχε εκθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε γκαλερί στο Λουντ, στη νότιο Σουηδία, μία σειρά από υδατογραφίες που κατά τον ίδιο εκτέλεσε χρησιμοποιώντας στάχτες διαλυμένες σε νερό, τις οποίες είχε συλλέξει το 1989 από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάιντανεκ.
Το έργο, που αποτελείται από κάθετες πινελιές σε ένα τετράγωνο, ανακαλεί κατά τον ίδιο «τους ανθρώπους που βασανίσθηκαν, μαρτύρησαν, δολοφονήθηκαν από συνανθρώπους τους κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο αδυσώπητους πολέμους στον 20ό αιώνα», σύμφωνα με την εξήγηση που παραθέτει στην ιστοσελίδα της γκαλερί ο ίδιος ο φον Χάουσβολφ.
Η έκθεση σταμάτησε μετά το κύμα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε το γεγονός αυτό στην εβραϊκή κοινότητα του Μάλμε και κατόπιν παρέμβασης του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.
Έπειτα από μήνυση που κατέθεσε φυσικό πρόσωπο για παραβίαση της ανάπαυσης νεκρών--παράπτωμα το οποίο στη Σουηδία τιμωρείται με έως και διετή φυλάκιση--η δικαιοσύνη της χώρας διέταξε την έναρξη έρευνας, την οποία έθεσε αμέσως στο αρχείο διότι, όπως εξήγησε, το παράπτωμα διαπράχθηκε στο εξωτερικό.
«Πρόκειται να απευθυνθούμε στη σουηδική δικαιοσύνη προκειμένου να ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες της έρευνας αυτής», τόνισε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Λούμπλιν.
Το κολαστήριο του Μάιντανεκ είχε εγκατασταθεί κοντά στο Λούμπλιν το 1941 και είχε λειτουργήσει μέχρι το 1944. Υπολογίζεται πως 80.000 κρατούμενοί του, εκ των οποίων οι 60.000 ήσαν Εβραίοι, δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, είτε καταλήγοντας στους θαλάμους αερίων, είτε εκτελέσθηκαν, ή αποδεκατίσθηκαν από την πείνα, τις ασθένειες και τις κακουχίες στα καταναγκαστικά έργα.