Η ΕΕ αποφασίζει για γενετικά τεστ στο κρέας
Οι πρώτοι 2.500 γενετικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, ενώ οι 200 θα γίνουν στη Γερμανία. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας φενυλβουλταζόνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.
Στη Γερμανία οι εποπτικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σε κατεψυγμένα προϊόντα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπεριέχουν κρέας αλόγου, ενώ χιλιάδες κατεψυγμένα προϊόντα έχουν αποσυρθεί προληπτικά από τα ράφια των σουπερμάρκετ. Ήδη εντοπίστηκαν τέτοια προϊόντα στην αλυσίδα σουπερμάρκετ REAL, θυγατρική της Metro και στην αλυσίδα EDEKA. Σήμερα αναμένει αποτελέσματα των εξετάσεων για τα κατεψυγμένα λαζάνια A&P και η Kaiser's Tengelmann.
Η υπουργός Προστασίας Καταναλωτή Ίλζε Άιγκνερ κάλεσε τις δικαστικές Αρχές της Γερμανίας να διεξαγάγουν έρευνες. «Το σημαντικό αυτή την ώρα είναι να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα που έχουν ψεύτικες ενδείξεις συστατικών στις συσκευασίες τους και να εξεταστούν στα εργαστήρια», τόνισε η γερμανίδα υπουργός.
Στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση επιρρίπτει στην γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero ότι πουλούσε κρέας, το οποίο έφερε σήμανση βοδινού, γνωρίζοντας ότι μπορεί να περιέχει κρέας αλόγου.
Όπως επισήμανε ο γάλλος υπουργός Προστασίας Καταναλωτή, Μπενουά Αμόν, το κρέας έφυγε από τη Ρουμανία με την σαφή σήμανση «κρέας αλόγου» αλλά στην πορεία η σήμανση άλλαξε σε «βοδινό». «Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την καλή πίστη της ρουμανικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμόν, κατηγορώντας τη γαλλική εταιρεία ότι κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την πώληση του αλογίσιου κράτος με σήμανση βοδινού.
Η Spanghero απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι παρήγγειλε βοδινό κρέας, το οποίο έλαβε και μεταπούλησε. Η σήμανση του κρέατος ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο, αναφέρει η εταιρεία.