Ομόφωνα οι νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως απάντηση στην τρίτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου.

Ομόφωνα οι νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας
1'

Τη σχετική πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία.

Οι 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας διατυπώνουν "τη μεγάλη ανησυχία τους" για την πρόσφατη πράξη της Πιονγκγιάνγκ και δηλώνουν έτοιμες να πάρουν "σημαντικά περαιτέρω μέτρα" εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.

Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Βόρεια Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Μεταξύ άλλων, τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες, καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται γι' αυτήν, ενώ τίθεται σε ισχύ πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για περισσότερα άτομα.

Την απόφαση χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι με αυτήν ο Οργανισμός "έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την επιδίωξη της (σ.σ. Βόρειας Κορέας) να αποκτήσει πυρηνικά όπλα".

Σε τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις "θα πλήξουν σκληρά" το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και θα "επιτείνουν την απομόνωσή του", ενώ απαντώντας στις απειλές που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, η Ράις είπε ότι "με τους συνεχείς εκφοβισμούς και τις προκλήσεις" η Πιονγκγιάνγκ "δεν θα επιτύχει τίποτα".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή