Η Ρωσία δεν θα παραχωρήσει τις θέσεις της στην παγκόσμια εξαγωγή όπλων

Το Βιετνάμ θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό εξοπλισμό και επι πλέον, η Ρωσία θα βοηθήσει αυτή τη χώρα στη δημιουργία υποβρυχίου στόλου. Και στην παγκόσμια ιεραρχία εξαγωγέων εξοπλισμών η Ρωσία τουλάχιστον για μια δεκαετία θα κατέχει τη 2η θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία δεν θα παραχωρήσει τις θέσεις της στην παγκόσμια εξαγωγή όπλων
3'

Η Ρωσία και το Βιετνάμ στο αμέσως προσεχές μέλλον θα συνάψουν συμφωνία για τους όρους εισόδου των πολεμικών μας πλοίων στα λιμάνια του Βιετνάμ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Εκτός αυτού, φέτος η ρωσική επιχείρηση «Ναυπηγείο Ναυαρχείου» θα παραδώσει στο Βιετνάμ δυο από τα έξι υποβρύχια που αγόρασε για τις δυνάμεις του Πολεμικού της Ναυτικού η Δημοκρατία. Πρόκειται για ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια του σχεδίου 636 Varshavyanka.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο στρατιωτικό ναυτικό τομέα δεν θα περιοριστεί στα έξι υποβρύχια, επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα» Ιγκορ Κορότσενκο:

- Εκτός αυτού το Βιετνάμ αγοράζει τακτικά από μας επιθετικά πλοία πολλαπλών στόχων της κατηγορίας Gepard. Επίσης με ρωσική άδεια στο Βιετνάμ ναυπηγούνται πυραυλικά κότερα μεγάλης δύναμης κρούσης. Θα πρόσθετα επίσης την ίδρυση μεικτής ρωσο-βιετναμικής επιχείρησης, η οποία θα παράγει με άδεια πυραύλους θαλάσσης-θαλάσσης για το σύστημα Uran.

Εκτός των τρεχόντων συμβολαίων προμήθειας στο Βιετνάμ σύγχρονων αεροσκαφών και διάφορων ειδών χερσαίου εξοπλισμού, σ΄αυτή τη χώρα ακόμα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Πολλά είδη αυτών των όπλων μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να παραταθεί η περίοδος εκμετάλλευσής τους. Όλα αυτά στο σύνολό τους κατατάσσουν το Βιετνάμ στην 3η θέση στον κόσμο στον όγκο αγοράς ρωσικών όπλων. Όπως είναι γνωστό, στην 1η θέση βρίσκεται η Ινδία, στη δεύτερη – η Βενεζουέλα και στην τρίτη – προς το παρόν η Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης εξοπλισμών IDEX 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι το Φεβρουάριο, στους μετέχοντες παρουσιάστηκε έκθεση εμπειρογνωμόνων. Το έγγραφο αυτό περιέχει την ακόλουθη πρόβλεψη: φέτος το επίπεδο εξαγωγής ρωσικών εξοπλισμών θα ξεπεράσει τους δείκτες του 2012 και από χρηματική άποψη θα φτάσει τουλάχιστον τα 15 δισεκ. δολάρια.

Όμως η αγορά όπλων είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη αγορά, σε διάφορες χώρες αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλάζουν και οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής. Κανείς, π.χ., δεν περίμενε ότι μετά από τόσα χρόνια παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων και των στρατών των συμμάχων τους στο Ιράκ αυτή η χώρα ξαφνικά θα συνάψει με τη Ρωσία μεγάλο πακέτο συμφωνιών για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπαρί επιβεβαίωσε ότι το συμβόλαιο προμήθειας στη Βαγδάτη ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών συστημάτων θα αρχίσει να υλοποιείται κατά τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων, τουλάχιστον τα προσεχή 8 χρόνια η Ρωσία θα διατηρήσει οπωσδήποτε τη 2η θέση της στον συνολικό όγκο προμήθειας όπλων και δεν θα την παραχωρήσει ούτε στη Γαλλία, ούτε στη Μεγάλη Βρετανία, ούτε στην Κίνα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή