Ρωσία-ΕΕ: Οι βίζες ως στρατηγική
Απέμεινε να συζητηθεί ένα άρθρο – για τα υπηρεσιακά διαβατήρια. Αυτό δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ ενόψει της συνεδρίας της ρωσικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21-22 Μαρτίου). Πολλοί εμπειρογνώμονες με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι για την ανάπτυξη πλήρους εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών δεν είναι αρκετή μόνο η απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων.
Η νέα συμφωνία θα διευκολύνει την έκδοση τόσο μονών, όσο και πολλαπλών βιζών. Η προετοιμασία της υπογραφής του εγγράφου για την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων, καθώς και για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου για τους κατόχους υπηρεσιακών διαβατηρίων, πρέπει να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον. Για τα υπηρεσιακά διαβατήρια η ΕΕ είχε αρκετές αντιρρήσεις. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση άλλαξε. Η Ρωσία προέβη σε συμβιβασμό – από τις 120 χιλ. κατόχους βιομετρικών υπηρεσιακών διαβατηρίων δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ χωρίς θεώρηση θα αποκτήσουν μόνο 15 χιλ. Ρώσοι. Μετά από αυτό τον συμβιβασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά δεν έμειναν αντίπαλοι της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας.
Έτσι λοιπόν μετά την έγκριση του νέου εγγράφου η διαδικασία αίτησης για θεώρηση εισόδου θα είναι πιο απλή και ο χρόνος έκδοσής της θα μειωθεί. Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, αν το ταξίδι πραγματοποιείται με σκοπό την εκπαίδευση ή τη θεραπεία, ή την επίσκεψη σε συγγενείς που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, ή σε τάφους συγγενών, οι βίζες θα εκδίδονται αμέσως χωρίς καθυστέρηση. Η διευκόλυνση θα αφορά και τους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των δημοσιογράφων. Για τους οδηγούς διεθνών μεταφορών με φορτηγά εισάγεται απλοποιημένο καθεστώς θεώρησης, ενώ για τα πληρώματα των αεροσκαφών η βίζα καταργείται εντελώς.
Η Μόσχα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι τεχνικά η Ρωσία είναι έτοιμη για την κατάργηση και πολύ περισσότερο για την απλοποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Ενώ οι Βρυξέλλες, προφανώς, ψυχολογικά δεν είναι έτοιμες. Η ΕΕ δηλώνει ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της. Όμως η εμμονή της σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των θεωρήσεων έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις δηλώσεις, επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Αλεξέι Κουζνετσόφ:
- Πρέπει να εισαχθεί το συντομότερο δυνατό καθεστώς χωρίς θεώρηση εισόδου για τα βραχυπρόθεσμα ταξίδια. Όλα τα υπόλοιπα – προσπάθειες απλοποίησης και ούτω καθεξής – είναι αυτό που λέμε «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι». Πρόκειται για απροθυμία της ΕΕ να αναπτύξει με τη Ρωσία πραγματικά στρατηγική εταιρική σχέση.
Η βασική προσοχή στην επικείμενη στη Μόσχα συνάντηση θα δοθεί στις οικονομικές πτυχές των διμερών σχέσεων. Μάλιστα σε ορισμένες ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με καθυστέρηση της υπογραφής συμφωνιών ή με τη ματαίωση συναντήσεων με τους εταίρους εξαιτίας της ανάγκης λήψης βίζας. Δυσχεραίνεται και η επιστημονική τεχνική επικοινωνία.
Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηριχτές της διευκόλυνσης και της κατάργησης στη συνέχεια της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Όταν η λήψη βίζας πάψει να είναι πρόβλημα, θα κερδίσει ο τουριστικός και γενικά ο επιχειρηματικός τομέας, είναι πεπεισμένος ο ανώτερος αναλυτής της εταιρίας «Αλπάρι» Μιχαήλ Κριλόφ:
- Τα περίπου 10 εκατομμύρια Ρώσοι, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν την ΕΕ, όμως δεν το πράττουν εξαιτίας της υποχρέωσης θεώρησης Σένγκεν, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου. Αυτό θα συμβάλει και στην αγορά ακίνητης περιουσίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.