Απίστευτο! Ακόμα και η καμηλοπάρδαλη αγχώνεται...
Η αλλαγή περιβάλλοντος, η μεταφορά από έναν ζωολογικό κήπο σε κάποιον άλλο αλλά ακόμη και ο θάνατος του «συντρόφου» φαίνεται να επιφέρουν μεταβολές στον ύπνο της καμηλοπάρδαλης.
Μια καμηλοπάρδαλη που ζει στη σαβάνα κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα. Πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιθέσεις λιονταριών. Μάλιστα δεν κοιμάται ποτέ συνεχόμενα, γιατί αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο, αλλά κατανέμει τμηματικά τον ύπνο της κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Κοιμάται πάντα μετά το φαγητό» εξηγεί ο βιολόγος Φλόριαν Σικς, υπεύθυνος στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. «Αν η καμηλοπάρδαλη πιεστεί, τότε ο ύπνος της ελαττώνεται πολύ», αναφέρει ο Σικς.
Η μεταφορά μίας καμηλοπάρδαλης από έναν ζωολογικό κήπο σε άλλον, φαίνεται να δημιουργεί στα ζώα άγχος και πίεση. «Ο ύπνος της αλλάζει για έξι ημέρες και χρειάζεται δύο με τρεις εβδομάδες προκειμένου το βιολογικό της ρολόι να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα» επισημαίνει ο Σικς. «Η διάρκεια του ύπνου αποτελεί μία πολύ αξιόπιστη παράμετρο για την μέτρηση του άγχους των ζώων» αναφέρει ο Σικς.
Αλλαγές στο βιολογικό ρολόι των ζώων
Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του έρευνας, ο Σικς μελέτησε 17 καμηλοπαρδάλεις σε ζωολογικούς κήπους της Γερμανίας με υπέρυθρες κάμερες, τις οποίες είχε προηγουμένως τοποθετήσει στα κλουβιά των ζώων. «Δεν θα έπεφταν για ύπνο εάν ήμουν μέσα στα κελιά τους» εξηγεί ο Σικς. Μία καμηλοπάρδαλη μπορεί να κλείσει τα μάτια της και ενώ στέκεται. Αλλά για την απόλυτη χαλάρωση στον ύπνο της θα πρέπει να ξαπλώσει σωστά. Διπλώνει τα πόδια της, ξαπλώνει στο πάτωμα, λυγίζει τον μακρύ λαιμό της προς τα πίσω και βάζει το κεφάλι της σε ένα από τα πίσω πόδια της. «Με τον τρόπο αυτό, όταν κοιμάται και χαλαρώνουν οι μύες του σώματος της, το κεφάλι της δεν χτυπά στο έδαφος» εξηγεί ο Σικς.
Πολλές καμηλοπαρδάλεις χάνουν τον ύπνο τους όταν μετακινείται το κοπάδι τους αλλά ακόμη και όταν ο 'σύντροφός' τους πεθαίνει. Στο ζωολογικό κήπο της Φρανκφούρτης ο George και η Jaqueline, δύο καμηλοπαρδάλεις, έμειναν μαζί για 15 χρόνια. «Μια μέρα ο George έχασε την ζωή του λόγω γήρατος. Η 'σύντροφός' του Jaqueline δεν κοιμήθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο για τρεις βδομάδες. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο Σικς.
Ανησυχητικές ενδείξεις για την υγεία των νεογέννητων
Όσο περισσότερο κοιμούνται τα μωρά καμηλοπάρδαλης, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάτι να μην πηγαίνει καλά
Στις νεογέννητες καμηλοπαρδάλεις από την άλλη πλευρά, η αύξηση των ωρών ύπνου είναι συχνά απόρροια της πείνας. Στο ζωολογικό κήπο της Φρανκφούρτης η νεογέννητη καμηλοπάρδαλη Bahati πέθανε επειδή η μητέρα της δεν της έδωσε άμεσα γάλα. Το νεογέννητο, μία ημέρα πριν τον θάνατο του, βρισκόταν σε χαρακτηριστική στάση ύπνου στο πάτωμα. Το γεγονός αυτό θορύβησε τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου.
Έτσι μία άλλη νεογέννητη καμηλοπάρδαλη, η Chira επέζησε, όταν η αντίδραση των υπευθύνων ήταν άμεση μόλις παρατήρησαν αντίστοιχα συμπτώματα. «Όταν μία νεογέννητη καμηλοπάρδαλη κοιμάται πολύ περισσότερο από το κανονικό, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί ως συναγερμός για τους υπευθύνους ενός ζωολογικού κήπου» καταλήγει ο Σικς.
ΠΗΓΗ DW