Ξεσηκώθηκαν μαθητές για συνθήκες σχολείου σε Τουρκοκυπριακή συνοικία

Δίωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι 129 περίπου μαθητές του Ε’ Δημοτικού σχολείου στην Τ/κ συνοικία Μουττάλου μετά από απόφαση του συνδέσμου γονέων.
3'

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Οι οργανωμένοι γονείς προειδοποιούν ότι αν το σχολείο δεν επιδιορθωθεί φέτος, κατά τη νέα σχολική χρονιά δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να φοιτήσουν σ' αυτό.

Ο κοινοτάρχης της προσφυγικής κοινότητας Μουττάλου Ανδρέας Παπαπέτρου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ανέφερε πως αν και έχει αποφασιστεί η αναδόμηση του σχολείου, αυτή, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα προχωρήσει. Μιλούμε, είπε, για πολύ παλιό κτίριο, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται προσπάθεια για την αντισεισμική αναβάθμιση του. Ο κ Παπαπέτρου έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και γενικά στην Πολιτεία , ότι τα θέματα ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία δεν μπορεί να τυγχάνουν κουρέματος.

Από την πλευρά της η Μαρίνα Μικάλλη, πρόεδρος του συνδέσμου γονέων, ανέφερε πως μετά την κατάρρευση χθες μέρος της σιδεροκατασκευής για την απορροή των υδάτων στην οροφή , στο προαύλιο του σχολείου, οι γονείς ανησύχησαν και αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίαση τη λήψη μέτρων. Το πρώτο μέτρο, είπε η κ Μικάλλη, είναι η σημερινή δίωρη στάση ως ένδειξη διαμαρτυρίας προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο.

Η κ Μικάλλη ανέφερε επίσης πως κατανοεί ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία , ότι ο κόσμος ζει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά η ασφάλεια των μαθητών στα εκπαιδευτήρια αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Τα παιδιά μας συνέχισε « δεν έχουν σήμερα αυτή την ασφάλεια στο σχολείο μας, και όσο και αν μας διαβεβαιώνουν το χθεσινό περιστατικό, τους έχει διαψεύσει όλους».

Εξάλλου, ο Χριστόδουλος Δημητρίου, πρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων δημοτικής εκπαίδευσης της επαρχίας Πάφου, ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας πως δεν μπορεί κανένας να « παίζει με την ασφάλεια των παιδιών». Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ Δημητρίου είπε πως έχει εδώ και τέσσερα χρόνια που γίνονται ενέργειες, διότι το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο, για να αντικατασταθεί με καινούριο κτίριο.

Πέρσι τέτοιο καιρό συνέχισε, έγινε σύσκεψη με τους αρμοδίους και λήφθηκε απόφαση όπως για φέτος ξεκινήσει η ανέγερση του νέου σχολείου, ενώ είχαν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για μεταφορά των μαθητών σε άλλο χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου στον προϋπολογισμό έχει εγκριθεί μισό εκ. ευρώ για την έναρξη των εργασιών για το 2013 , ενώ τα σχέδια, όπως είπε, είναι ήδη έτοιμα και έχουν εγκριθεί και από την πολεοδομία και όλους τους φορείς.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε τη λύπη του που λόγω των περσινών ειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργείου Παιδείας, το φετινό κονδύλι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το σκοπό αυτό. Δεν μπορούμε κατέληξε « να παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών προσθέτοντας πως είναι « εκ των ων ουκ άνευ».