Η Κροατία γράφει ιστορία: Εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές της
Οι Κροάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν για πρώτη φορά τους 12 αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει της επίσημης ένταξης της χώρας την 1η Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ηγέτες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, δήλωσαν ότι η εκλογή των 12 κροατών βουλευτών, οι οποίοι θα προστεθούν στους 754 που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια "ιστορική" στιγμή.
Ωστόσο δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας συνοδεύτηκαν από μεταρρυθμίσεις μερικές φορές επώδυνες, όπως η ιδιωτικοποίηση και η ανοικοδόμηση των ναυπηγείων, που αναμένεται να επιφέρει πολλές απολύσεις.
Την παραμονή των εκλογών ο πρόεδρος Ιβο Γιοσίποβιτς ζήτησε από τους συμπατριώτες του να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι ακόμη χαμηλότερο και από το 44%, που ήταν το αντίστοιχο στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ που διεξήχθη το 2012. "Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εντασσόμαστε στο σύστημα λήψης αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ", είπε.
Η κροατική οικονομία είναι σχεδόν σε μόνιμη ύφεση από το 2009. Το 2012 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% σε ένα έτος. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η χώρα θα είναι από τις πιο φτωχές των 27, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ελπίζει ότι η χρηματοπιστωτική βοήθεια της ΕΕ που εκτιμάται σε τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
Στις εκλογές σε αυτή τη μικρή χώρα των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός αναμένεται να λάβει έξι έδρες και οι υπόλοιπες έξι αναμένεται να καταληφθούν από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση.
Η θητεία των βουλευτών θα διαρκέσει ένα χρόνο, γιατί το 2014 θα διεξαχθούν ευρωεκλογές.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20.00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ.
Μετά την ένταξη της Σλοβενίας το 2004, η Κροατία είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που εντάσσεται στην ΕΕ.