Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές υποβρυχίων στην Ασία

Στη διεθνή έκθεση LIMA 2013 στη Μαλαισία ο Ίγκορ Βίλνιτ, γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας κατασκευής υποβρυχίων «Ρουμπίν» (Κεντρικό Σχεδιαστικό Γραφείο) ενημέρωσε για την πορεία της υλοποίησης μιας σειράς σχεδίων σχετικά με τις εξαγωγές ρωσικών υποβρυχίων στις χώρες της Ασίας.
2'

Ήδη το 2013το Βιετνάμ θα παραλάβει το πρώτο από τα 6 υποβρύχια της κλάσης 636 που έχει παραγγείλει. Επί του παρόντος, το πρώτο βιετναμικό σκάφος, το οποίο ονομάστηκε «Χανόι», ήδη περνά από δοκιμές. Αρχές του έτους στη Ρωσία ξεκίνησε η εκπαίδευση του βιετναμικού πληρώματός της, Ταυτόχρονα οι Ρώσοι ειδικοί αναπτύσσουν στο Βιετνάμ την απαραίτητη υποδομή για την εκμετάλλευση των υποβρυχίων και την εκπαίδευση των ναυτών του υποβρύχιου στόλου.

Είναι πιθανό ότι η μεταβίβαση των υποβρυχίων της κλάσης 636 στο Βιετνάμ θα πραγματοποιηθεί ακόμη πιο γρήγορα απ’ ότι είχε δηλώσει ο διευθυντής της εταιρίας «Ρουμπίν». Είναι γνωστό ότι ήδη έχουν καθελκύσει και το δεύτερο σκάφος της βιετναμικής παραγγελίας, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται η καθέλκυση και του τρίτου. Πολύ πιθανόν, το 2013 το Βιετνάμ θα παραλάβει δύο σκάφη και ακόμη ένα το 2014. Και τα 6 υποβρύχια πρέπει να παραδοθούν στο Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 2016.

Συνεπώς, το 2013 θα είναι το έτος δημιουργίας του υποβρύχιο στόλου του Βιετνάμ. Νωρίτερα το Βιετνάμ είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν υποβρύχιο στόλο, αποκτώντας δύο υπέρ-μικρά υποβρύχια στη Βόρεια Κορέα, όμως απέτυχε στη προσπάθεια αυτή. Τα βορειοκορεάτικα υπέρ-μικρά υποβρύχια είχαν πολύ μικρές μαχητικές ικανότητες.

Η αγορά από την Ρωσία των υποβρυχίων της κλάσης 636, ικανοποιεί την όντως υπάρχουσα ανάγκη του Βιετνάμ να προστατεύσει την εδαφική του ακεραιότητα στη θάλασσα και στην πραγματικότητα δεν αποτελεί απειλή για τον στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας – την Κίνα. Οι περιορισμένες υποβρύχιες δυνάμεις δεν δίνουν στο Βιετνάμ καμία ευκαιρία να νικήσει το κινέζικο στόλο, ο οποίος τις ξεπερνά κατά πολύ, ωστόσο επιτρέπουν με δικές του δυνάμεις να εξασφαλίζει τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.

Ένας άλλος πολλά υποσχόμενος προορισμός εξαγωγής των ρωσικών υποβρυχίων στην Ασία αποτελεί η Ινδία. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας ετοιμάζεται να κηρύξει διαγωνισμό για 6 συμβατικά υποβρύχια.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα σχετικά με την προμήθεια των 4 μεγαλύτερων σκαφών Αμούρ-1650, 2 από τα οποία θα εξοπλιστούν με τους νέους ρωσικούς κινητήρες, οι οποίοι λειτουργούν δίχως την πρόσβαση του ατμοσφαιρικού αέρα. Χάρη στην αυξημένη απόσταση πλεύσης, τα σκάφη της κλάσης Αμούρ-1650 μπορούν να ενεργούν στον Ειρηνικό Ωκεανό σε σημαντική απόσταση από τις βάσεις.

πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ