Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια το θέμα των πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα και τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική που ακολουθεί το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας, καθώς και οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
4'

Με τίτλο «Δεν βρήκε αυτό που έψαχνε», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο την ενεργή παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, αλλά ο Ομπάμα του απάντησε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί η Αμερική να πράξει από μόνη της. Αλλού γράφει ότι το Πολιτιστικό κέντρο Μπαράκα πραγματοποίησε χθες μπροστά από το «υπουργείο εσωτερικών» εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αγορά οχημάτων μάρκας BMW για την αστυνομία. Το κύριο σύνθημα τους ήταν «Δεν χρειαζόμαστε Χ3, χρειαζόμαστε ελικόπτερα για τις πυρκαγιές». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον απαραίτητες και κάλεσε την εσωτερική αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να διασαφηνίσει τη στάση της.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η υγεία του λαού βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει ότι βιομηχανική ζώνη της κατεχομένης Λευκωσίας έχει μετατραπεί σε χωματερή η οποία κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αλλού γράφει ότι μετά τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, δόθηκε το μήνυμα ότι Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία στο θέμα της Συρίας. Ακόμα γράφει ότι χθες η «βουλή» κατάφερε νε έχει απαρτία με τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης και έτσι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Καλίγιοντζου έκανε σχόλιο του τύπου «είναι λες και το κράτος κατέρρευσε».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλος ανταγωνισμός στο ΡΤΚ», αναφέρει ότι έχει πλέον οριστικοποιηθεί ότι στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που θα γίνει στις 7 Ιουλίου, υποψήφιοι για την θέση του νέου προέδρου του κόμματος θα είναι ο Οζκάν Γιοργαντζίογλοθ και ο Ομέρ Καλίοντζου. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές δεν θα παρθεί μέσα από μικροπολιτικές ίντριγκες αλλά μετά από διαβουλεύσεις των οργάνων του ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι ενήλικες μαθητές του κέντρου αποκατάστασης αναπηρίας στην περιοχή Νικήτας, οργάνωσαν χθες δράση ευαισθητοποίησης στην Μόρφου με κύριο σύνθημα την ισότιμη αντιμετώπιση τους από την κοινωνία.

Με τίτλο «Τα ΗΕ πρέπει νε έχουν πιο ενεργή συμμετοχή», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, είπε ότι τα ΗΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο στο θέμα του Κυπριακού και να ενθαρρύνουν τους Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν προς λύση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η οικογένεια του 37χρονου Μούσα Ερσούσοϊ ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια μιας απλής εγχείρησης κήλης, ζητά εξηγήσεις από το «υπουργείο υγείας». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι δεν υπάρχει νόημα να διαβουλευόμαστε με τον Έρογλου αφού συνομιλητής μας για το Κυπριακό είναι η Άγκυρα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «7 κρίσιμοι ψήφοι», αναφέρει ότι το θέμα να γίνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΕΕ. Σημειώνει ότι για να «πέσει» η «κυβέρνηση» χρειάζεται η ψήφος 26 βουλευτών, ότι ο αριθμός των βουλευτών της αντιπολίτευσης είναι 19 οπότε χρειάζονται ακόμα 7 ψήφοι, οι οποίοι μπορεί να είναι των βουλευτών της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι, ενώ παρατηρείται αύξηση σε είδης πρώτης ανάγκης όπως τα καύσιμα και το ψωμί, η απόφαση του «προέδρου» να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με συνοδεία 20 ατόμων προκάλεσε την οργή των πολιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «βουλή» έχει σχεδόν παραλύσει αφού χωρίς την παρουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συνέλθει.