Κρίση σκουπιδιών στη Νάπολη

Παρέμβαση Μπερλουσκόνι προκάλεσαν οι συνεχόμενες ταραχές στα προάστια της Νάπολης, για τη δημιουργία νέου χώρου ταφής
1'

Παρέμβαση Μπερλουσκόνι προκάλεσαν οι συνεχόμενες ταραχές στα προάστια της Νάπολης, για τη δημιουργία νέου χώρου ταφής απορριμμάτων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ο Ιταλός πρόεδρος υπόσχεται λύση στο πρόβλημα μέσα σε δέκα ημέρες.

Την περασμένη νύχτα, στην πόλη Τερτσίνιο, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία, πέντε απορριμματοφόρα πυρπολήθηκαν, δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ τραυματίσθηκαν, ενώ ομάδα διαδηλωτών προχώρησε σε ρίψη μολότοφ.

Η περιοχή διαθέτει ήδη έναν χώρο ταφής απορριμμάτων. Ο δεύτερος χώρος μπήκε στα σχέδια της κυβέρνησης, για να «απορροφήσει» μέρος των σκουπιδιών που παράγει η Νάπολη, η συλλογή και καταστροφή των οποίων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα του ιταλικού Νότου.

Στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το μεσημέρι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεσμεύθηκε να λύσει το πρόβλημα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και να επισκεφθεί, στη συνέχεια, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης. Ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε ότι «οι λύσεις που εντόπισε η κυβέρνηση είναι εύστοχες και αποδοτικές. Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 14 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος του Τερτσίνιο και για να σταματήσει η δυσοσμία που ανησυχεί τους κατοίκους».

Σύμφωνα με τον Τύπο, η μαφία της Νάπολης, η Καμόρα, προσπαθεί να ελέγξει την όποια εξέλιξη και να συνεχίσει να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την «αγορά» των σκουπιδιών. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο σύστηµα διαχείρισης των σκουπιδιών εµπλέκεται εδώ και δεκαετίες η Καµόρα, ελέγχοντας ένα παράνοµο δίκτυο χωµατερών, όπου θάβονται τοξικά βιοµηχανικά απόβλητα.