RT για Τουρκία: O υπέροχος... αιώνας δεν είναι μακρύς
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχασε την ευκαιρία να διευθετίσει τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις με ειρηνικό τρόπο. Η χώρα απειλείται από την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την έλευση των «αδελφών μουσουλμάνων» τουρκικής έκδοσης.
Η σύγκρουση που σιγοκαιγόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους υποστηρικτές του κεμαλισμού πήρε τελικά την απαραίτητη σπίθα.
Για ενημέρωση: κεμαλισμός είναι αποκλειστικά τουρκικό δόγμα, το οποίο διατύπωσε το 1927 και πρότεινε στη χώρα για πρακτική εφαρμογή ο στρατάρχης, μεταρρυθμιστής και ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η ιδεολογία αυτή στηρίζεται σε έξι σημεία αφετηρίας ανάμεσα στα οποία είναι οι ρεπουμπλικανικές αξίες και ο εθνικισμός. Από τότε, στην τουρκική κοινωνία με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας κυριαρχούν δύο απόψεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας - η υποστήριξη της θέσης για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα, είτε ο προσανατολισμός στις αποκλειστικά ισλαμικές παραδόσεις.
Η δεκαετία της διακυβέρνησης της κυβέρνησης Ερντογάν σημαδεύτηκε, από τη μία πλευρά, με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, και από την άλλη, με τον «ήπιο» εξισλαμισμό του κράτους. Τα σχέδια των Αρχών να κόψουν το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη στάθηκε αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας των φιλελεύθερων πολιτών για τα αποτελέσατα του «ήπιου» εξισλαμισμού, - θεωρεί ο ανατολιστής Σεργκέι Ντρουζιλόφσκι. Σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Ντρουζιλόφσκι διευκρίνισε:
- Το 30% του τουρκικού πληθυσμού υποστηρίζει τον κεμαλισμό. Περίπου το ίδιο ποσοστό είναι ισλαμιστές και οι άλλοι τόσοι είναι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών και αναποφάσιστοι. Έως ότου η κυβέρνηση εφάρμοζε την πολιτική «ήπιου» εξισλαμισμού, όλα ήταν μια χαρά, ενώ σε σχέση με την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και τις εξελίξεις στη Συρία, το κυβερνών καθεστώς έγινε πιο αυταρχικό και εμφανίστηκαν νόμοι με ρητά ισλαμική χροιά. Το γεγονός αυτό επίσης προκαλεί διαμαρτυρίες, μια και η τουρκική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό είναι κοσμική, ό,τι κι αν λένε.
Είναι ολοφάνερο, ότι η Τουρκία, όπως είπε ο ανατολιστής, εμπειρογνώμονας στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής Στανισλάβ Ταράσοφ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρέθηκε στο κατώφλι ένοπλης επέμβασης στη Συρία, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην κοινωνία. Σήμερα σχεδόν οι μισοί Τούρκοι δεν υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν,- είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Στανισλάβ Ταράσοφ.
- Πολλές πολιτικές δυνάμεις απαιτούν την παραίτηση του Ερντογάν και νομίζω, ότι είναι πολύ δυνατό να γίνει το λεγόμενο «ροκέ». Τώρα ο Πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ στην κατάταξη πολιτικής δημοτικότητας βρίσκεται στην πρώτη θέση και στη δεύτερη - ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και, απ’ ότι φαίνεται, αυτοί οι δύο παράγοντες θα παίξουν αυτή την παρτίδα.
Λοιπόν, αυτό που συμβαίνει τώρα στους δρόμους και τις πλατείες της Τουρκίας, είναι, όπως είπε ο Στανισλάβ Ταράσοβ, ιδεολογική αντιπαράθεση: να παραμείνει η χώρα κοσμική, ή να γίνεται όλο και πιο εξισλαμισμένη. Μάλιστα, αυτή η αντιπαράθεση δημιουργεί ένα κενό που μπορεί να λεγόμενο ροκέ γεμίσει με κάποια τρίτη δύναμη. Θεωρητικά, στην κατάσταση μπορούν μα παρέμβουν παραδοσιακά οι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν ήδη διαπράξει πολλά πραξικοπήματα στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ