Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η παραίτηση χθες του Ιρσέν Κιουτσιούκ και οι διεργασίες που άρχισε ο Ντερβίς Έρογλου για τον σχηματισμό της «μεταβατικής κυβέρνησης» μέχρι τις 28 Ιουλίου, καθώς και η επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία τα ξημερώματα, είναι τα κύρια θέματα του τ/κ Τύπου.
3'

Αναφορά γίνεται επίσης στον εντοπισμό σπείρας που αποσυναρμολογούσε αυτοκίνητα από τις ελεύθερες περιοχές στην κατεχόμενη Μια Μηλιά και έστελνε τα εξαρτήματα στην Αίγυπτο, η διακοπή ρεύματος λόγω μη εξοφλημένων λογαριασμών σε τέσσερα δημοτικά σχολεία, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η πιο δύσκολη πτήση» αναφέρει ότι αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να επιστρέψει στην Τουρκία στις 9 το βράδυ. Αργότερα ανακοινώθηκε για τις 12 τα μεσάνυκτα και τελικά έφτασε στη 01.30 τα ξημερώματα, ενώ γύρω από το σπίτι του λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τοποθετήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα. Αλλού γράφει ότι ό,τι δεν έκαναν τα κόμματα στο «βορρά» το κάνουν στο νότο με το Συμβούλιο Ειρήνης να διοργανώνει σήμερα το απόγευμα εκδήλωση συμπαράστασης στον τουρκικό λαό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο τελευταίος που γέλασε ήταν ο Έρογλου και ο Κιουτσιούκ έδωσε χθες την παραίτησή του.

Με τίτλο «Απίστευτες δουλειές» η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) γράφει ότι μετά από πληροφορία εντοπίστηκε παλιατζίδικο στην κατεχόμενη Μια Μηλιά όπου καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων από τον «νότο», τα οποία μεταφέρονταν εκεί με άγνωστο τρόπο αποσυναρμολογούνταν και τα εξαρτήματα στέλνονταν στην Αίγυπτο. Για την υπόθεση συνελήφθηκαν 4 άτομα, τα 2 Αιγυπτιακής υπηκοότητας. Αλλού γράφει ότι στην ατζέντα τώρα βρίσκεται το θέμα του σχηματισμού «νέας κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα συνελήφθη ένα άτομα με ψεύτικο διαβατήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας το οποίο ζούσε για 6 χρόνια στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Χρυσή άδεια» γράφει ότι στην ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας δόθηκε άδεια τελευταίως από το «υπουργικό συμβούλιο» σε μια εταιρεία με έδρα την Τουρκία για έρευνες που αφορούν χρυσό και χαλκό. Αλλού γράφει ότι άρχισε η διαδικασία και μετά την παραίτηση Κιουτσιούκ ο Έρογλου άρχισε να βλέπει τα κόμματα για τον σχηματισμό «νέας κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ντροπή το ότι σε τέσσερα δημοτικά σχολεία του «δημοσίου» κόπηκε το ρεύμα επειδή χρωστούσαν τους λογαριασμούς και πως οι μαθητές συνέχισαν το μάθημα, χωρίς ηλεκτρικό.

Με τίτλο «Ψάχνοντας κυβέρνηση» η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι το πρώτο ραντεβού του Ντερβίς Έρογλου, μετά την παραίτηση Κιουτσιούκ, ήταν με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα. Αλλού γράφει για μεγάλη επιχείρηση που αφορά σπείρα η οποία αποσυναρμολογούσε αυτοκίνητα από τον «νότο» στα κατεχόμενα και έστελνε τα εξαρτήματα στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην εκστρατεία που αφορούσε την εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών για 19 παιδιά που φιλοξενούνται στο παιδικό καταφύγιο της κατεχόμενης Λευκωσίας, υπήρξε ανταπόκριση από πολλές οικογένειες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τα βλέμματα στην μεταβατική κυβέρνηση» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην χθεσινή συνάντηση του Ντερβίς Έρογλου με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, ο ηγέτης του οποίου δήλωσε ότι θα αρχίσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα. Στο άλλο θέμα του πρωτοσέλιδου αναφέρεται στην ιστορία της Γκιουζίν Ασίκ η οποία μετά την θεραπεία καρκίνου του μαστού συμμετείχε μαζί με τον σύζυγό της στο ράλι φιλίας και ειρήνης ανατολής – Allgau (περιοχή της Γερμανίας), περνώντας από 13 χώρες, η οποία θα δημοσιευθεί στην έκδοση της Κυριακής.