Φρίκη: Δολοφόνησαν άγρια 13μελή οικογένεια

Οι σοροί 13 μελών της ίδιας οικογένειας, περιλαμβανομένων έξι παιδιών και τεσσάρων γυναικών, βρέθηκαν σήμερα μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Μπάιντα, όπου κατοικούν κατά πλειονότητα σουνίτες, σε μια παράκτια περιοχή της κεντρικής Συρίας.
2'

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση τα θύματα εκτελέστηκαν από μια παραστρατιωτική ομάδα η οποία πρόσκειται στο καθεστώς.

«Ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος στο χωριό Μπάιντα (. . .) ανέρχεται σε 13», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, πρόκειται για την δεύτερη παρόμοια σφαγή κατοίκων του χωριού αυτού.

«Ένας συγγενής πήγε να τους ψάξει σήμερα και βρήκε τους άνδρες πυροβολημένους, νεκρούς έξω. Τα πτώματα των γυναικών και των παιδιών βρίσκονταν μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ορισμένες από τις σορούς είχαν καε ί», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, που εδρεύει στη Βρετανία.

Τον Μάιο, η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει παραστρατιωτικούς οι οποίοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πως είχαν σκοτώσει 50 κατοίκους της Μπάιντα και πάνω από 60 άλλους πολίτες στην κοντινή πόλη Μπανιάς. Στις δολοφονίες εκείνες, ορισμένες σοροί, πολλές εκ των οποίων ανήκαν σε παιδιά, είχαν βρεθεί απανθρακωμένες κι ακρωτηριασμένες.

Η Μπάιντα είναι τμήμα ενός μικρού θύλακα των σουνιτών στην επαρχία Ταρτούς της Μεσογείου, προπύργιο των αλαουιτών, της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Άσαντ.

Στην εξέγερση που διαρκεί δύο χρόνια εναντίον του καθεστώτος Άσαντ –της οικογένειας που κυβερνάει τη Συρία επί τέσσερις δεκαετίες– πρωτοστατεί η σουνιτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας. Οι σεκταριστικές συγκρούσεις και οι καταγγελίες για σφαγές γίνονται όλο και πιο συχνές στη σύγκρουση, που έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.